Осъдиха мъж, защото помолил дъщеря си да махне буквата Z от кола

OFFNews 29 юни 2022 в 08:50 3506 1

Буквата Z - символ на руската инвазия в Украйна - изписана на руски военен камион

Снимка БТА/АП

Буквата Z - символ на руската инвазия в Украйна - изписана на руски военен камион

Съдът в Налчик, столицата на руската република Кабардино-Балкария, осъди местния жител Заурбек Жамбеков на 2 години условно лишаване от свобода и глоба от 30 000 рубли по дело за "дискредитиране" на руската армия, съобщи Би Би Си.

Обвиненията срещу него били повдигнати, след като той помолил 12-годишната си дъщеря да премахне стикер с буквата Z от чужда кола. Буквата, станала символ на руската инвазия в Украйна.

Това е първата известна присъда за "дискредитиране".

Според правозащитната организация "Мемориал", която бе обявена за "чуждестранен агент" и ликвидирана със съдебна заповед от Руската федерация, Жамбеков е признат за виновен за публични действия за дискредитиране на руската армия и за склоняване на непълнолетно лице към извършване на престъпление, съобщават оттам в Телеграм.

Преди това Жамбеков вече е бил глобен с 30 хил. рубли по административен член за „дискредитиране" на руската армия заради коментари в социалните мрежи.

Според проекта „ОВД-Инфо“ (включен в регистъра на нерегистрираните сдружения на „чуждестранни агенти") това е първата известна присъда по наказателния член за „дискредитиране" на руските въоръжени сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови