Опозицията в Австралия свали консерваторите след десетилетие на власт

OFFNews 21 май 2022 в 18:49 1901 0

Антъни Албанези

Снимка АП/БТА

Антъни Албанези след победата

Лявоцентристката опозиционна партия в Австралия свали консервативното правителство след почти десетилетие на власт, а новоизбраният министър-председател Антъни Албанези в речта си за изборната победа в събота обеща по-рязко намаляване на емисиите на парникови газове, като същевременно се изправи пред ранно изпитание на външната си политика, съобщи Асошиейтед прес.

Премиерът Скот Морисън заяви, че признава бързо поражението си въпреки милионите гласове, които все още не са преброени, защото австралийският лидер трябва да присъства на срещата на върха в Токио във вторник с президента на САЩ Джо Байдън, японския премиер Фумио Кишида и индийския премиер Нарендра Моди.

Албанези, който се определи като единствения кандидат с "неангло-келтско име", който се е кандидатирал за министър-председател през 121-те години, откакто съществува този пост, се позова на собственото си скромно възпитание в предградието на Сидни Кампърдаун.

"Много говори за нашата велика страна фактът, че синът на самотна майка, която е била пенсионерка по инвалидност, който е израснал в общинско жилище долу на пътя в Кампердаун, може да застане пред вас тази вечер като министър-председател на Австралия", каза Албанези.

"Всеки родител иска за следващото поколение повече, отколкото е имал той. Майка ми мечтаеше за по-добър живот за мен. И се надявам моят житейски път да вдъхнови австралийците да достигнат звездите", добави той.

Албанези ще положи клетва като министър-председател, след като неговата Лейбъристка партия постигна първата си изборна победа от 2007 г. насам.

Лейбъристите обещаха повече финансова помощ и стабилна мрежа за социална сигурност, тъй като Австралия се бори с най-високата инфлация от 2001 г. насам и рязко покачващите се цени на жилищата.

Партията също така планира да увеличи минималните заплати, а във външнополитически план предложи да се създаде Тихоокеанско училище за отбрана, в което да се обучават съседните армии в отговор на потенциалното военно присъствие на Китай на Соломоновите острови, които са на прага на Австралия.

Тя иска също така да се справи с промените в климата с по-амбициозна цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 43% до 2030 г. и нулеви нетни емисии до 2050 г.

Без мнозинство за кабинет

Въпреки че изборите са спечелени от лейбъристите и Антъни Албанези изглежда почти сигурно следващия премиер на Австралия, неговата партия все още е на четири места от половината в парламента – има 76 мандата.
Тя се нуждае от поне толкова места в 151-членната долна камара, за да състави сама правителство.
Ако това не се случи, анализаторите очакват коалиране с независими и малки партии, което ще изведе лейбъристите над чертата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови