Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Опозицията ще сформира правителство след оставката на премиера на Естония

OFFNews 14 януари 2021 в 09:44 1683 0

Снимка Wikimedia commons/ Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Бъдещият премиер на Естония Кая Калас

Естонският президент Керсти Калюлайд вчера връчи на лидерката на опозиционната дясноцентристка Партия на реформите Кая Калас мандат за сформиране на следващото естонско правителство след като премиерът Юри Ратас подаде оставка заради разследване на корупционен скандал с отпускане на държавен кредит за строителен проект, както съобщихме вчера.

Калас, чиято партия спечели изборите през 2019 г., но остана в опозиция в резултат на политическите маневри на Ратас, ще се нуждае от подкрепа в парламента за номинацията си.

След 14-часово заседание центристката партия прие предложението на Партията на реформите да сформира правителство с две партии вчера вечерта. Стана ясно, че Кая Калас ще ръководи правителството като премиер.

Тя обясни, че новото правителство и коалиционното споразумение ще бъдат обработени възможно най-бързо, като се има предвид тежката борба на страната с коронавируса. Това означава, че коалицията ще бъде сформирана на равни основания и няма да се правят опити за постигане на споразумение по чувствителни теми и окончателни формулировки.

От центристката партия заявиха, че чувствителните теми ще бъдат обсъдени след време, като например реформата в образователната система, която разединява мненията на двете партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews