Опит за военен преврат в Турция, танкове по улиците в Анкара и Истанбул

OFFNews 15 юли 2016 в 23:24 54386 95

Танкове в Истанбул.

Турски военни направиха опит за преврат в страната в петък срещу събота.

Към 23.00 ч. в петък полицията затвори за движение два моста през Босфора в Истанбул, които свързват европейската с азиатската част. Всички летища са затворени за граждански полети.

Съобщава се, че над столицата Анкара са започнали да прелитат ниско изтребители и хеликоптери, а танкове са влезли в нея. Според свидетели близо до Истанбул също се чуват изтребители. На входа на летище "Ататюрк" също има танкове. Тежка военна техника има и в Истанбул.

Хронология:

04: 50 часа: Турският премиер Бинали Йълдъръм нареди да бъдат изпратени изтребители от военновъздушната база в Ескишехир, за да унищожат хеликоптера, обстрелвал сградата на турския парламент в Анкара. Върху сградата бяха хвърлени няколко бомби, една от които попадна в заседателната зала. Ранени са няколко души.

04:10 часа: Турският президент Ердоган се появи сред множество от привърженици, които го посрещнаха на истанбулското летище "Ататюрк".

Ердоган обяви, че опитът за преврат е повод за "прочистване на армията" от предатели. "Виновните скъпо ще си платят", закани се турският президент.

03: 55 часа: Говорителят на турското разузнаване твърди, че опитът за преврат е бил пресечен.

Всичко ще приключи до сутринта, каза той по телевизия NTV и уточни, че опитът за преврат бил извършен от група военнослужещи от Военновъздушните сили.

Според говорителя специалните служби са задържали 13 души във военни униформи, които се опитвали да проникнат в президентския дворец в Анкара.

Началникът на ГЩ на турските въоръжени сили, за когото по-рано бе съобщено, че е взет за заложник, продължава да изпълнява задълженията си. Той изпълнява своите задължения и благодарение на това успяхме да предотвратим опит за преврат, твърди говорителят на МИТ.

02:25 часа: 17 полицаи са убити от военен хеликоптер при стрелба срещу централата на специалните части.

02:20 часа: Барак Обама се обяви в подкрепа на демократично избраната власт в Турция и призова всички да го сторят, като се избягват насилие и кръвопролитие. Путин също следи с притеснение ставащото.

02:09 часа: Ахмет Давутоглу, бившият премиер на Турция, заяви пред "Ал Джазира", че случващото се е против закона и демокрацията и няма да успее. Превратът е воден от малка клика хора, които нямали широка подкрепа. Според него през годините си във властта се е нагледал на редица подобни опити, които са били осуетявани, накрая обаче са успели да организират нещо, което ще бъде преодоляно.

Той подчерта, че ако Ердоган бъде свален, в страната ще настане хаос и потокът от бежанци няма да бъде удържан. Той смята, че от стабилността на Турция зависи стабилността на много други страни и на Близкия изток.

02:07 часа: Танкове са открили огън до парламента в Анкара, съобщи "Гардиън".

01:33 часа: Хеликоптер в Анкара на военните е открил огън по сградата на Националното разузнаване.

Стрелба между военни и полиция в Истанбул, близо до военна сграда:

01:15 часа: Турският парламент е обграден от танкове, а около летището се чуват изстрели. Протестите на хората по улиците нарастват.

01:12 часа: Хора блокират пътя на танк, запътил се към офиса на премиера в Анкара:



01:02 часа: Все още не се знае дали социалните мрежи, които бяха блокирани за територията на Турция, са отворени, въпреки че много хора намират начин да ги заобиколят. Междувременно международни полети към Турция биват отклонявани или връщани, включително има данни за кацнали полети в София.


00:56 часа: В социалните медии се твърди, че в редакцията на държавната телевизия е имало експлозии.

00:53 часа: Ердоган още веднъж призова хората да излязат на улицата и да протестират срещу случващото се. Той подчерта, че превратът ще свърши бързо.

00:48 часа: В Дамаск и в Халеб хората излизат на улиците, за да празнуват преврата в Турция. Ердоган беше сред основните опоненти на Башар Асад в региона и искаше свалянето му от власт. Някои дори стрелят във въздуха от радост.

Ердоган говори по телефона пред репортер на Си Ен Ен Турк.

00:44 часа: Ердоган пусна официално съобщение:

Демократично избраните президент и правителство на Турция все още управляват. Няма да приемем никакви опити за подкопаване на нашата демокрация. Незаконното съобщение от Съвета на мира не е дело на турските въоръжени сили.

Президентът е на сигурно място, както повелява протоколът. Скоро ще се обърне към нацията. Президентът е главнокомандващ на Турция. Турският народ, без значение към коя партия са хората му, ще устои на тази нагла атака срещу демокрацията.

Приветстваме позициите на опозиционните партии срещу опита за преврат на демокрацията.


00:41 часа: Британският "Телеграф" съобщава, че когато хората по улиците разбрали, че военните правят преврат, много от тях се прибрали по домовете си, но голяма част започнали да им ръкопляскат. Местни коментирали, че са очаквали от доста време подобно нещо и са доволни. Някои са скандирали "Мустафа Кемал Ататюрк" и са поздравявали войниците.

Имало е и такива, които обаче са били против пуча и са викали "предатели" на войниците.

00:38 часа: Ердоган заяви, че не вярва, че превратът ще е успешен и призова хората да излязат по улиците.

00:32 часа: Ердоган говори пред Си Ен Ен, заявявайки, че това е опит за преврат от една много малка част сред военните.

00:30 часа: Световните лидери са осведомени за случващото се в Турция. Обама заяви, че следи опита за преврат отблизо.

Войници в редакцията на държавната телевизия.

00:27 часа: Войници са влезли в централата на управляващата партия в Истанбул и са помолили хората там да напуснат сградата, пише "Aарец".

00:17 часа: Местни журналисти съобщават, че има сблъсъци между полиция и военни, но цивилните засега са в безопасност.

00:14 часа: Държавната телевизия, която бе превзета от военните, обяви, че страната вече е под контрола на "мирен съвет", който да се погрижи за народа. Според този съвет Ердоган е започнал да разгражда демокрацията и разделението на властта в страната.

00:11 часа: Хората в Турция масово се стичат към банкоматите, за да теглят пари.

00:10 часа: Държавната телевизия обяви, че всички летища в страната са затворени. Репортери съобщиха, че в редакцията ѝ са нахлули военни.

00:05 часа: Военните обявиха, че са поели контрол над Турция.

23:58 часа: Местни медии цитират военните, според които правителството е било арестувано. Вътрешен източник на "Ройтерс" е заявил, че Ердоган е в безопасност.

Турски войници в Истанбул. Снимка: Bulent Kilic, AFP.

23:53 часа: Би Би Си съобщава, че летище "Ататюрк" е затворено и всички полети са отменени. На входовете му пък има танкове. Има данни, че други летища в страната също са затворени.

Според бритаския "Телеграф" най-висшестоящият турски генерал е хванат за заложник в щаб квартирата си. Журналистът Дориан Джоунс, който е в Истанбул, твърди, че полицията и военните се стрелят, като охраната на двореца на Ердоган е неутрализирана.

Един от преградените мостове над Босфора. Снимка: Emrah Gurel, AP.

23:46 часа: Турски военни са обявили, цитирани от "Aарец", че армията взема властта в името на демократичния ред. Те обаче подчертават, че външната политика на страната няма да се промени и няма да променят отношението си към другите държави.

Турски военни са задържали полицаи в Истанбул, според "Aарец". Снимка: AFP.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11610

93

Prologue

16.07 2016 в 04:17

Поредният театър за отбиване на вниманието или по-точно всяване на още малко хаос.
Който и да седи зад този "преврат" със сигурност няма за цел той да бъде успешен. В крайна сметка ние сме зрители и е хубаво да си изгледаме постановката докрай, пък тогава да започнем с изводите.
Мен друго ми направи впечатление, че само говорят за "демократичност" в Турция.. Каква демокрация ги гони тия пък сега, Турция може да има такъв облик, но е доста далеч от демокрацията, най-вече с това диктаторче, което уж искат да го бутнат.

63994

92

Red or Dead

16.07 2016 в 03:30


Ами приказката свърши......таип умря, да живее .....ТАИП!

Защо ли все по-вече ми намирисва на поредната жалка халтурка от типа...“арабска пролет“....“евромайдан“.....

Едно е сигурно, много матрЯЛ си харесва таипа, и то уж в “европейски“ Истанбул.......

26179

91

ELPIDA

16.07 2016 в 03:30

В суматохата забравихме да пожелаем успешно завръщане на всички българи!

12779

90

българин

16.07 2016 в 03:18

Не мисля, че е възможно да премине изтребител или танк през Анкара зад погледа на турската армия => това е турската армия. Не мисля, че е постановка.. Притеснен съм, какво имат на ум?

26179

89

ELPIDA

16.07 2016 в 03:15

Е ся кво:"...кратка схватка и наново екадроните /на Ердоган/ летят..."
Крах за светлите сили.Лощо

77927

88

El Commandante

16.07 2016 в 03:09

Мен продължава да ме озадачава основния въпрос: ЗАЩО не е арестуван Ердоган? Тва е първото нещо което се прави в такива случаи, нещо не е наред тука...оффф майната им на турците, отиам да спя, да се оправят сами, не са малки...