Опасни дезинфектанти с метилов алкохол се появиха на пазара в САЩ

OFFNews 07 юли 2020 в 14:28 2829 0

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата предупреждава за рязко увеличение на продуктите за дезинфекция на ръцете, които съдържат метилов алкохол. 

Метанолът е вещество, което може да бъде токсично, когато се абсорбира през кожата или се погълне. При поглъщане той може да бъде животозастрашаващ. 

Според агенцията има случаи на възрастни и деца, които "пият" подобни продукти. Последствията от това са слепота и смърт. 

Метиловият алкохол не е приемлива съставка за дезифекантите и не трябва да се използва поради токсичните си ефекти, предупреждава агенцията. 

Потребителите, които са погълнали или вдишали препарати, съдържащи това вещество, трябва незабавно да потърсят лечение. Значителното излагане на метанол може да доведе до гадене, повръщане, главоболие, замъглено зрение, постоянна слепота, припадъци, кома, трайно увреждане на нервната система или смърт.

Въпреки че всички хора, които използват тези продукти върху ръцете си, са изложени на риск, малки деца, които инцидентно ги поглъщат са най-застрашени.

Агенцията призовава хората да мият ръцете си по-често с вода и сапун, особено след ходене до тоалетна и преди хранене. 

Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва да използват дезинфектант за ръце на базата на алкохол, който съдържа най-малко 60 процента етанол.

Всеки дезинфектант е опасен, когато се погълне, подчертава агенцията и напомня да не се пие нито един от тези продукти.

Изпиването дори на 30 милилитра (около 2 чаени лъжички) може да бъде смъртоносно за деца, а при възрастни може да причини слепота. 

"Всички хора, които използват тези продукти по ръцете си, са в опасност. Малките деца, които го поглъщат инцидентно и тийнейджърите, употребяващи го вместо алкохол, са най-уязвими", предупреждава агенцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови