ООН предупреди, че половината от населението на Афганистан e застрашено от глад

От недохранване ще бъдат засегнати над 3,2 млн. деца под 5 години

OFFNews 25 октомври 2021 в 17:21 1900 2

Снимка архив

Милиони афганистанци ще бъдат застрашени от глад тази зима, ако не се предприемат спешни действия, съобщи Световната програма по прехраната към ООН.

Според специализираната агенция тази зима от глад ще са застрашени повече от 22,8 млн. души, или повече от населението на Афганистан.

Експертите прогнозират, че от недохранване ще бъдат засегнати над 3,2 млн. деца под 5 години.

Изпълнителният директор на агенцията Дейвид Бийзли коментира, че "Афганистан сега изпитва най-тежките хуманитарни кризи в света, ако не и най-тежката", предава Би Би Си.

Той заяви, че обратното броене до катастрофата е започнало.

Ефектът от смяната на властта

Проблемите се задълбочиха след като талибаните поеха властта в средата на август. Смяната на властта допълнително влоши и без това крехката икономика на страната, която беше силно зависима от чужда помощ. След 15 август Западните сили спряха помощта, а Световната банка и Международният валутен фонд прекратиха плащанията. (Една нация се счита за зависима от чужда помощ, когато 10% или повече от нейния брутен вътрешен продукт идва от чужда помощ; в случая на Афганистан около 40% от БВП е международна помощ, сочат данни на Световната банка.)

Спирането на международната помощ е и една от причините, поради които днес десетки афганистанци продават имуществото си, за да си купят храна. 

„Изминаха повече от пет месеца, откакто получих заплатата си“, каза учител от Херат пред Би Би Си.

"Животът е труден. Продавам всичко, което имаме вкъщи. Продаваме животните си, сечем овошките, за да продадем дървесина", допълва той.

Според Световната програма по прехраната задаващата се зима заплашва допълнително да изолира афганистанците, които са почти изцяло зависими от хуманитарната помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

26.10 2021 в 06:17

Че къв им е проблема да продават американското оръжие? По за милиард на месец - все нещо ще се върже. За няколко години.

1414

1

Dido

25.10 2021 в 18:03

Много миролюбива таз религия нЯщо..Где са съпричастните мюсли да помагат?А да,използват техниката и придобивките на "лошите бели" и туитват за предгръдки и мечета!