ООН: COVID-19 доведе до увеличение с 40% на нуждаещите се от хуманитарна помощ

OFFNews 01 декември 2020 в 14:52 1508 0

Снимка архив

Пандемията е довела до увеличение с 40% на броя на хората, нуждаещи се от хуманитарна помощ, заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лукок, цитиран от Ройтерс.

Лукок апелира за отпускане на 35 млрд. долара за кампаниите за хуманитарна помощ на Организацията за 2021 г. Той отговори на критиките, че исканата сума е твърде висока, заявявайки, че "това е много малка сума, в сравнение с това, което богатите страни са похарчили за защита на своите граждани."

Лукок каза още, че броят на нуждаещите се от подкрепа хора ще продължи да се увеличава заради COVID-19. Той допълни: „Ако всички, които ще се нуждаят от хуманитарна помощ през следващата година, живеят в една държава, това ще бъде петата по големина държава в света.“

Според плана за 2021 г. на Организацията на обединените нации, догодина хуманитарна помощ трябва да получат 56 държави и да бъде помогнато на 160 млн. души от общо 235 милиона, които Организацията определя като най-уязвимите хора на света (сред критериите попадат достъп до храна, военни конфликти, въздействието от климатичната криза, както и пандемията).

Сред ключовите държави за следващата година попадат Йемен, Афганистан, североизточна Нигерия, Южен Судан, Демократична република Конго и Буркина Фасо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови