ООН: Бунтовниците в Йемен са използвали и тийнейджърки в бойните действия

OFFNews 09 септември 2020 в 19:34 4656 0

Снимка Pixabay

Бунтовниците в Йемен са вербували тийнейджърки за участие в бойни действия, става ясно от третия доклад на Съвета по човешки права към ООН. Тези над 30 момичета, някои от които са били и жертви на сексуален тормоз, са използвани като шпиони, медици, охранители и бойци в женските отряди, предава Ройтерс.

Докладът се базира на над 400 случая от периода от юли 2019 г. до юни тази година, през който цяло едно поколение "е понесло неизмерими щети чрез вербуване на деца, злоупотреби и лишаване от най-базовите им човешки права, включително на образование".

Разкритията са направени от експерти, подкрепяни от ООН. Те са разследвали предполагаеми нарушения на човешките права от всички страни в конфликта в Йемен - най-бедната арабска държава. Според организацията гражданската война е предизвикала най-тежката хуманитарна криза в света,в резултат на която над 100 хил. души са убити, а над милион гладуват.

В своя доклад експертите подчертават, че: "участниците в конфликта продължават да не показват никакво уважение към международните закони или към живота, достойнството и правата на хората в Йемен, а трети страни помагат за продължаването на конфликта, като продължават да доставят оръжие на страните." Сред тези “трети страни” са посочени САЩ, Иран, Канада, Великобритания и Франция.

Според доклада нарушенията на човешките права в Йемен включват произволни убийства и задържания, изнасилвания и сексуално насилие, изтезания и друго "жестоко, нечовешко или унизително отношение". В него се посочва още, че са събрани доказателства срещу правителствата на Йемен, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, както и срещу бунтовниците.

Припомняме, че след като през 2015 г. бунтовниците свалиха правителството в Йемен, в страната се намеси и сунитската коалиция, водена от Саудитска Арабия. Според анализаторите продължаващият вече пета година конфликт, е борба за надмощие между сунитския Рияд и шиитския Техеран.

В доклада са регистрирани общо 259 случая на вербуване на деца. Бунтовниците хуси, които са подкрепяни от Иран, са вербували деца над 7 години в училищата, в бедните квартали и в центровете за задържане. За целта са им предлагали пари, отвличали са ги, а също е използван и натиск от вече присъединили се в бойните редици техни връстници.

Експертите твърдят още, че за последните пет години са вербувани 34 момичета на възраст от 13 до 17 години, като 12 от тях са били жертви на сексуално насилие, което може да е свързано и с принудителен брак.

Експертите, работили по доклада, призоваха Съвета за сигурност на ООН да сезира за ситуацията в Йемен Международния наказателен съд с цел евентуално преследване на виновните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови