Обама за Тръмп: Американци, не гласувайте за хора, които залагат на омразата

OFFNews 06 август 2019 в 10:52 5290 6

Бившият американски президент Барак Обама призова американците да отхвърлят лидери, чиято реч подклажда омраза и представя расизма като нещо нормално. Той не назовава имена, но един от редките коментари на Обама дойде след опита на Тръмп да отклони критиките, че антиимигрантската му реторика разпалва насилието, отправени в контекста на поредните две масови стрелби в САЩ през последния уикенд. При тях за денонощие 31 души бяха убити в Тексас и Охайо, а десетки бяха ранени.

В реч в понеделник Тръмп осъди омразата и превъзходството, демонстрирано от белите.

По време на управлението си Обама се бореше безуспешно за ограничаване на правото за притежаване на огнестрелни оръжия. През 2015 г. той споделя, че неуспешния му опит да прокара разумни закони за безопасността при употребата на оръжия е донесъл най-голямото му разочарование като президент.

"Трябва строго да отхвърлим думите на лидерите ни, които подхранват климат на страх и омраза или представят като нещо нормално расистките настроения; лидери, които демонизират тези, които не изглеждат като нас или смятат, че другите, включително имигрантите, заплашват начина ни на живот; които се отнасят към други хора като по-ниска категория хора или които подмятат, че Америка принадлежи само за определен вид хора", казва той.

"Това няма място в нашата политика и обществен живот. И е време преобладаващото мнозинство американци доброволно, от всяка раса и вяра, и политическа партия да го кажат ясно и недвусмислено."

По време на кандидатпрезидентската си кампания президентът Тръмп заявяваше, че мексиканските имигранти включват наркотрафиканти, престъпници и насилници, припомня Би Би Си. Наскоро той предизвика гнева на мнозина, като "посъветва" четири афроамериканки от американския Конгрес да "си отидат и да помогнат за възстановяването на тотално разрушените и престъпни общности, от които са дошли". Впоследствие той отрече коментарите му да са били расистки.

В изявление от Белия дом в понеделник Тръмп призова за здравни реформи, които да наложат ограничения за притежаването на оръжия от хора с психически проблеми, както и за смъртно наказание за масови убийци. Според него проблемът е в психическите разстройства и омразата - не в оръжията. Той ясно показа, че не подкрепя налагането на ограничения за притежаването на оръжия, предложени в Конгреса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11698

6

Johann

07.08 2019 в 13:10

По времето на нелегитмния президент Бари Сотеро(Обама)- мюсюлманин и надъхан от родители и приятели комунист,да не кажа и нещо по отношение сексуалната му особеност, в САЩ е имало 24 масови стрелби и убийства срещу 4 при Тръмп.,съответно с 236 убити и 257 ранени и при Тръмп-83 убити и 513 ранени. Това обаче не се споменава от левите медии и продължават обвиненията в подбуждане към убийства и расизъм независимо че последния стрелец в Охайо е привърженик на демократите ,участник в уличните побойща на т.н. Антифа. привърженик на една ненормалница кандидат за президент. Колкото до расизма,достатъчно е да се чуят изказванията на 4 -те дами от т.н. Squd за да разбере кои са расисти в Америка и кои не.

5784

5

Бабатунде

07.08 2019 в 12:07

А ако погледнем реално над нещата, думите на Тръмп за наркотрафикантите и т.н. от Мексико са чистата истина. Просто свикнахме да живеем в свят, в който истината не трябва да се казва !

8931

4

AnderXale

07.08 2019 в 00:05

Не подкрепям Тръмп и мисля, че той води света към нова икономическа рецесия следвана от световна война, но демократите не са по - добри. Да не забравяме, че четири години не могат да си признаят изборната загуба, а прехвърлят всичко, чрез езика на омразата, върху Русия. Както Тръмп, така и Обама обещаваха край на войните и се представяха за пацифисти, а и двамата се оказаха про военно настроени.

16193

3

SC

06.08 2019 в 20:20

Човекът, който депортира над 2,5 милиона души (повече от който и да е друг американски президент) и напълни детските „концентрационни лагери“ (по думите на настоящите демократични сенатори), критикува настоящия президент, че ползвал антиимигрантска реторика.
И ако това не е ирония...

2426

1

tania7777

06.08 2019 в 11:11

Този комедиант нямашеправо да е президент на хамериканците!