Новото издание на "Шарли ебдо" стигна 5 млн. тираж

ОFFNews 14 януари 2015 в 16:10 5259 6

Новото издание на бутка за вестници в Париж.

Снимка NICOLAS MESSYASZ/SIPA/REX/NICOLAS MESSYASZ/SIPA/REX

Новото издание на бутка за вестници в Париж.

Първото издание на "Шарли ебдо" след кървавото нападение над редакцията на списанието в Париж достигна рекорден тираж - 5 милиона бройки, съобщават световните медии.

Седмичникът е бил изкупен от будките за вестници и магазини минути след отварянето им, карайки издателите да напечатат още 2 милиона бройки освен изкупените вече 3 милиона. За сравнение досега тиражът на списанието е бил около 60 хиляди бройки.

То ще бъде издадено на 5 езика в 20 държави в Европа, а във Франция рано сутринта имаше опашки от десетки чакащи.

На корицата на броя е изобразен плачещ Мохамед, който държи табела, на която пише "Аз съм Шарли", което се превърна в световен знак за солидарност, а над него е изписано "Всичко е простено". Това е напомняне за 2 ноември 2011 г., когато хумористичният седмичник бе написал под неговата карикатура думите: „100 удара с камшик" (двусмислица, която означава и "голяма обида"), ако не умрете от смях!“ Тогава именно избухна умишленият пожар в предишното помещение на редакцията.

Сатиричното издание получи още повече заплахи за саморазправа от ислямски екстремисти заради корицата, но въпреки това журналистите и карикатуристите не се притесняват да публикуват каквото сметнат за добре.

Опашка за новия брой на "Шарли ебдо". Снимка: Kim Willsher For The Guardian/Kim Willsher.

На една от карикатурите в броя, посветена на един от убитите карикатуристи, се виждат трима джихадисти, които обмислят какво да направят: "По-добре да не пипаме хората от "Шарли ебдо", казва един от тях. "Иначе тези копелета ще станат мъченици и ще вземат всичките ни девици в Рая", отговаря му друг.

На небето братя Куаши питат: „Хей, къде са 70-те девици?“ Един човек им отвръща: „Със смешния екип на "Шарли Ебдо?“

На друга карикатура гостоприемен патриций размишлява за своя приятел Шарб: „Тази седмица вестникът скрои адски номер. Шарб ще е доволен, продажбите скачат.“

Списанието отново е пълно и с други карикатури, осмиващи както исляма, така и някои от политиците, които подкрепиха "Шарли ебдо" след нападението, като по този начин редакционният екип заяви, че остава верен на себе си.

Карикатуристката Корин Рей, иначе казано Коко, се обръща към хората от неделните траурни митинги с рисунка, озаглавена „Аз написах твоето име, свобода!“

На последната страница в рубриката „Измъкнато от кориците“ една карикатура сравнява работата на художниците с труда на терористите: „Да си карикатурист в Шарли Ебдо означава 25 години бачкане. Да станеш терорист са ти унжни само 25 секунди. Терорист - това е професия за мастурбиращи мързеливци и лентяи.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови