Ново затваряне грози правителството на САЩ: преговорите катастрофираха в политиката за задържане на мигранти

OFFNews 11 февруари 2019 в 11:13 3730 0

Снимка pixabay.com

Белият дом

Американското правителство е заплашено от ново спиране на работата. До поредната криза доведе разпадането на преговорите в Конгреса между демократи и републиканци относно политиката политиката за задържане на нелегално влезли в САЩ мигранти.

Надеждите бяха да се постигне споразумение до понеделник, за да може Конгресът да го одобри до петък, когато изтича сегашното споразумението за финансиране на федералното правителство.

Демократите настояват за ограничаването на задържането на незаконно влезлите в страната, т.е. се финансира по-малък брой легла за настаняване на задържаните от имиграционните и граничните власти. Администрацията на президента Доналд Тръмп и републиканците настояват да увеличат този брой в усилията си да ускорят депортирането на мигрантите.

Последното спиране на работата на правителството продължи 35 дни - най-дългият период в американската история. Кризата започна заради искането на Тръмп за финансиране на изграждането на стена по границата с Мексико.

Стотици хиляди служители бяха изпратени в отпуск или работеха без заплащане. Всичко това струва на американската икономика приблизително 11 милиарда долара.

Неясно е дали преговарящите ще се опитат да постигнат споразумение. Не е насрочена нова среща, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на анонимен източник.

Белият дом не отхвърля вероятността от ново спиране на работата на правителството, ако до 15 февруари няма споразумение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови