НАТО към Русия: Не можем да подпишем документ, че разширяването ще спре

OFFNews 16 февруари 2022 в 12:29 9457 2

Снимка nato.int

Gенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО не може да подпише правен документ с Русия, че няма да има бъдещо разширяване на алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред журналисти преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната на страните от пакта в централата на организацията в Брюксел.

Гаранциите за спирането на разширяване са основното искане на Русия при преговорите за намаляване на напрежението, след като Русия струпа над 100 000 военни със съответната техника на източната и северната граница (в Беларус) на Украйна. 

Столтенберг обясни, че става въпрос за принципи, залегнали в международни документи, подписани и от Русия. Чухме изявления от Москва за готовност Русия да продължи дипломатическите усилия, но все още на място не виждаме успокоение на обстановката. Изглежда струпването на военна мощ продължава, добави той.

Столтенберг отбеляза, че Москва все още не е отговорила на писмото на НАТО от 26 януари, в което Алиансът очертава рамка за преговори. Готови сме да разговаряме с Москва, но сме подготвени и за най-лошото. Ако Русия отново нахлуе в Украйна, ще плати тежка цена, заяви генералният секретар.

Наистина се надяваме Русия да участва в смислен диалог и да избере дипломацията. Готови сме за постигане на политическо решение, допълни той.

Столтенберг уточни, че Русия продължава да изпраща войски към границата с Украйна. Ако наистина видим изтегляне на силите, ще го приветстваме, заяви Столтенберг. Това, че наблюдаваме движение на сили, не е доказателство за изтегляне, уточни той.

Призоваваме Русия да направи това, което заявява. Все още има възможност за удар по Украйна без предупреждение, но вярваме и че има причини за предпазлив оптимизъм, допълни генералният секретар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!