Нападението в Мелбърн е терористичен акт, обяви полицията

OFFNews 09 ноември 2018 в 14:35 2168 0

Снимка Reuters

Нападението с нож в австралийския град Мелбърн, при което загина един човек и двама бяха ранени, се разглежда като терористичен акт, предадоха Асошиейтед прес и БТА, цитирайки местната полиция.

Нападението стана в центъра на Мелбърн по време на час пик.

Полицията се отзовала на сигнал за горящ автомобил. Според органите на реда нападателят слязъл от превозното средство, което след това се подпалило. Мъжът нападнал с нож отзовалите се на мястото полицаи и е бил прострелян, а по-късно е починал в болницата. 

Преди това мъжът е нападнал с нож трима души, като един от тях е починал. Другите двама са в болница. 

Заподозреният е родом от Сомалия. Той е познат на полицията и случаят се разглежда като тероризъм, съобщи Греъм Аштън, главен комисар на полицията в щата Виктория. Той уточни, че в автомобила на нападателя са открити бутилки с газ.

"Не смятаме, че все още има заплаха, но със сигурност го разглеждаме като терористичен инцидент", подчерта Аштън.

Предполагаемият престъпник е емигрирал в Австралия от Сомалия през 90-те години на миналия век. При нападението той е крещял "Аллах акбар", съобщава ТАСС. Мерките за сигурност в района на Мелбърн са засилени.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава". 

Извършителят на операцията в Мелбърн беше боец на "Ислямска държава" и извърши атаката срещу граждани на страни от международната коалиция, обяви групировката чрез медията си Amaq.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!