Може ли да се излиза от къщи само два пъти седмично? Според французите, да

Юлуиш Висожински 09 април 2020 в 16:28 1904 0

След седмици на задължителна социална изолация повечето французи не изпитват стрес или депресия, излизат от къщи средно два пъти за 7 дни и прекарват значителна част от времето си в гледане на телевизия, в интернет или в онлайн комуникация с роднини и приятели.

Това показва социологическо проучване на Odoxa-CGI за обществените медии France Info и France Bleu, проведено онлайн между 25 и 30 март 2020 г. сред представителна извадка от 3 004 респонденти.

По-голямата част от анкетираните - 53%, излизат от къщи средно два пъти седмично. Само 7% излизат от къщи всеки ден, а 17% - изобщо не излизат от дома си.

Закупуването на хранителни стоки и стоки от първа необходимост е основната причина за излизането навън за мнозинството от жителите на Франция - 80%. На второ място - спорт и разходането на домашните любимци - 24%. По работа или заради неотложни задачи, свързани с работата - 16%.

Проучването показа, че по-голямата част от икономически активното население стои вкъщи. 24% съобщават, че продължават да работят дистанционно.

Повече от половината - 51% - в момента не работят. Става въпрос преди всичко за режима на "частична безработица", който засяга 5 милиона французи - те получават 84% от заплатата си, а държавата напълно компенсира разходите на работодателя.

По-голямата част от французите приемат спокойно задължителната социална изолация - на въпроса "Чувствате ли се депресирани?" 75% отговорят отрицателно. 57% не изпитват стрес или раздразнение. 

Много по-внимателно, отколкото преди епидемията от коронавирус, в момента 70 процента от французите следят новинарските емисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови