McDonald's пак отваря закусвални в Украйна: Искаме да се върне чувството за нормалност

OFFNews 12 август 2022 в 08:27 2569 1

Затворена закусвалня на

Снимка Getty Images

Затворена закусвалня на "Макдоналдс" в Киев, 3 август 2022 г.

McDonald's обяви плановете си да отвори отново обекти в Украйна, които бяха затворени след нахлуването на Русия през март. От веригата за бързо хранене се надяват това да помогне за възстановяването на "малко, но важно чувство за нормалност".

През следващите няколко месеца в Киев и Западна Украйна ще бъдат отворени поетапно обекти в райони, които се смятат за безопасни, заявиха от гиганта за хамбургери.

Преди началото на конфликта Макдоналдс имаше повече от 100 ресторанта в Украйна. Оттогава компанията продължава да изплаща заплати на повече от 10 000 служители.

"Говорихме подробно с нашите служители, които изразиха силно желание да се върнат на работа и да видят как нашите ресторанти в Украйна отново отварят врати, където това е безопасно и отговорно", заяви старши вицепрезидентът Пол Помрой в съобщение, публикувано на уебсайта на фирмата.

"През последните месеци убеждението, че това ще подкрепи едно малко, но важно усещане за нормалност, се засили. А украинските официални лица посъветваха фирмите, които възобновяват дейността си, да подкрепят местната икономика и украинския народ."

Анализаторите очакват войната да предизвика 35 % или повече икономически спад в Украйна през тази година, като прекъсне износа, разруши ключова инфраструктура и принудително затвори хиляди предприятия.

През юни украинският президент Володимир Зеленски говори на среща на западни бизнес лидери, организирана от Йейлския университет, и призова фирмите да инвестират в страната.

Той също така отбеляза повторното отваряне на десетки посолства в Киев, включително посолството на Обединеното кралство през април.

„Макдоналдс“ заяви, че работи с доставчиците и изпълнителите, за да гарантира, че ресторантите са готови за повторно отваряне.

KFC, Nike и Zara са сред другите западни марки, за чиито магазини се съобщава, че са отворени в страната.

McDonald's също преустанови дейността си в Русия през март, а през май продаде повечето от руските си ресторанти на местен лицензиант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови