Малайзия повдигна обвинения на 17 настоящи и бивши шефове в Goldman Sachs заради скандала с 1MDB

OFFNews 09 август 2019 в 20:43 1857 0

Малайзия повдигна обвинения за корупция на 17 бивши и настоящи банкери от американската инвестиционна банка Goldman Sachs в рамките на разследването в държавния си фонд за икономическо развитие - 1MDB.

Приблизително 4,5 мрлд. долара са били присвоени от служители на 1MDB и от техни сътрудници между 2009 и 2014 година. Разследването се води в поне шест държави, като в случая вниманието е насочено към ролята на Goldman Sachs за подпомагане на набирането на 6,5 млрд. долара чрез предлагане на облигации за 1MDB.

Според прокуратурата в Малайзия присвоените пари са отишли за купуване на луксозни имоти, частен самолет, произведения на Ван Гог и Моне, както и за финансиране на холивудския филм "Вълкът от Уолстрийт".

През миналата година Малайзия повдигна обвинения срещу Goldman Sachs и двама от бившите служители на американската банка във връзка с фонда 1MDB. Американското министерство на правосъдието също разследва банката за ролята ѝ на поръчител и организатор на облигационното предложение.

Сред обвинените сега са Ричард Гнод, главен изпълнителен директор на Goldman Sachs International и Майкъл Шерууд, бивш заместник-председател на Goldman Sachs Group Inc и главен съизпълнителен директор на Goldman Sachs international. Обвинения са получили още Майкъл Шервуд, бивш шеф по европейските операции на Goldman Sachs, и Майкъл Евънс, бивш партньор в банката и настоящ президент на китайската компания за електронна търговия Алибаба.

От банката обявиха, че ще защитят обвиняемите, като отрекоха обвиненията.

Ако бъдат осъдени, обвинените могат да бъдат наказани със затвор до 10 години и глоби от най-малко 1 милион ринггита (200 000 паунда). 

Малайзия обяви, че ще търси до 7,5 млрд. долара обезщетения от Goldman Sachs заради сделките с 1MDB, който беше създаден през 2009-а година от тогавашния премиер на страната Наджиб Разак.

В момента Наджиб е изправен пред десетки наказателни обвинения, свързани с 1MDB, като отрича да е участвал в незаконни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови