Макрон: Учителят бе убит, защото преподаваше свобода на изразяване

9 души са задържани след шокиралото света престъпление

OFFNews 17 октомври 2020 в 08:48 7811 0

Френският президент Еманюел Макрон нарече обезглавяването на учителя в Париж снощи "ислямистка терористична атака".

Престъплението бе извършено в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин  и по първоначални данни е заради показана на учениците карикатура на пророка Мохамед. Френската полиция застреля нападателя минути след убийството.

Пристигайки на място, Макрон обяви престъплението за тероризъм и коментира, че учителят е бил убит, защото е преподавал "свобода на изразяване".

Името на жертвата все още не е съобщено.

"Те няма да спечелят... Ще действаме", заяви държавният глава.

Атаката е извършена с нож около 17 ч френско време в близост до училище в северозападното предградие. Нападателят е бил застрелян при опит да бъде задържан. Подробности за неговата самоличност досега не са съобщени.

Има четирима задържани след убийството. Единият от тях е непълнолетен. Според източник на Франс прес те са били свързани с нападателя.

Малко по-късно агенцията съобщи за още петима арестувани. Така броят им достига 9 души. Сред петимата нови задържани са двама родители на ученик в училището, в което е работил убитият учител, както и хора от несемейния кръг на убиеца.

В Париж в момента тече процесът за ислямистката атака срещу редакцията на вестник "Шарли ебдо" от 2015 година. Това е вестникът, публикувал карикатури с пророка Мохамед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови