Лукашенко преназначи правителството на Беларус без никакви промени и заплаши протестиращите

OFFNews 20 август 2020 в 08:49 7034 1

Снимка БТА/AP

Александър Лукашенко преназначи правителството на Беларус в пълен състав, без никакви промени на министри и заплаши протестиращите със "сериозни мерки".

Президентът започна шести мандат след 26-годишно управление. Изборите от 9 август провокираха масови протести и полицейско насилие, както и национална стачка. Хората са убедени, че те са фалшифицирани. ЕС не ги призна. Опонентът на Лукашенко - Светлана Тихановска - бе принудена да избяга в Литва.

Лукашенко днес отговори със заплаха да предприеме нови сериозни мерки срещу демонстрантите и обвини Запада, че подстрекава вълнения в страната, предават АП и Би Би Си Русия.

Той нареди на силите за сигурност да възстановят реда по улиците и даде да се разбере, че е възможно повдигането на наказателни обвинения на опозиционните активисти, създали Координационен съвет, който да преговаря за преход във властта и нови избори. Членовете му поискаха анулиране на изборите и насрочване на нов вот в съответствие с международните стандарти и с нов състав на избирателните комисии, в това число и на централната.

Лукашенко обаче преназначи правителството по предложение на премиера Роман Головченко от началото на юни и отвърна със заплаха.

Снощи в Минск, паралелно с демонстрациите с искане за оставка на Лукашенко, се проведе и митинг на привържениците му, които се обявиха за мир и ред в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

1

Billy111

20.08 2020 в 13:15

Този наглец Лукашенко тотално се е самозабравил, хората не го искат и протестират, а той си назначава старото правителство и се прави, че всичко е наред. Вижда му се края....