Кубинците вече имат мобилен интернет, струва една заплата

OFFNews 06 декември 2018 в 15:53 3789 0

За пръв път кубинците ще имат достъп до мобилен интернет, съобщиха от държавния телекомуникационен оператор ETECSA, предаде агенция Ройтерс.

Близо половината от населението на държавата ползва мобилни телефони, но не всички ще могат да си позволят интернет мрежата.

От държавната монополна компания обявиха, че пакетите за мобилен интернет ще започват от 7 долара за 600 мегабайта и ще достигат до 30 долара за 4 гигабайта. Без пакет, 100 мегабайта ще струват 10 долара.

Цената обаче е непосилна за повечето кубинци, тъй като средната работна заплата в страната е около $30 на месец, а много хора разчитат на странични доходи или на роднини в чужбина.

"Време беше това да бъде възможно и в Куба. Но за някои като мен, все още не е достъпно", споделя 58-годишен жител на Хавана.

Той посочва още, че няма да може да си позволи мобилен телефон с 3G, защото заплатата му като продавач в държавна компания е по-малко от 20 долара.

Куба изостава от повечето държави по отношение на достъпността до интернет. Причините са няколко: липса на пари, търговското ембарго от САЩ, както и заради притеснения във връзка с потока на информация. До 2013 г. достъп до глобалната мрежа имаше предимно в туристическите хотели.

Оттогава правителството превърна свързаността в приоритет, инсталирайки Wi-Fi в кафетата и на някои публични места. 

"Ще е добре да можем да се свързваме по-лесно към интернет", споделя 38-годишният Гуилермо Диаз, който често ходи до парка в близост до дома му, за да използва Wi-Fi.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови