Кремъл ни заклейми, че действаме шизофренично с изгонването на руския дипломат

OFFNews 29 април 2021 в 19:51 3716 1

Снимка Пресслужба Кремъл

Дмитрий Песков

Дипломатът, който е обявен за "персона нон-грата" от българското външно министерство и трябва да напусне България до 5 май, е помощник на руското военното аташе в посолството в София.

Помощникът пристигна на работа в София само преди три месеца, твърди пред агенция ТАСС руският посланик Елеонора Митрофанова.

Руската страна си запазва право за ответни мерки, заявиха от дипломатическата мисия днес следобед.

Същевременно Дмитрий Песков, прессекретарят на президента Владимир Путин, обяви, че Русия няма да остави без отговор "неоснователните и провокативни действия на Чехия и България".

Русия реагира и ще реагира. Подобни абсолютно неприемливи и провокативни стъпки и абсолютно неприемливи, неоснователни и недоказани обвинения по адрес на Русия няма да останат без реакция, каза Песков.

Засега от Кремъл не уточняват какви ще бъдат тези ответни мерки.

"Шизофренична позиция"

Контролираните от властите руски федерални телевизионни канали днес също обърнаха внимание на новината за изгонването от България на помощника на руското военното аташе.

В ефира на Първи канал Дмитрий Песков нарече позициите на Чехия и България в дипломатическия скандал "шизофренични".

Ние, разбира се, си даваме сметка, че определен лагер на новите страни членки на Европейския съюз в продължение на много години демонстрират доста враждебно поведение към Русия, но се надяваме, че все пак това поведение ще бъде балансирано от гледната точка на тези държави, които са основата на Евросъюза и все така са склонни към по-трезв анализ, коментира прессекретарят на Путин.

На 17 април Чехия разкри, че Русия е замесена във взривовете в оръжейни складове в село Врбетице през 2014 г., при които загинаха двама души.

Прага изгони 18 руски дипломати, които всъщност са агенти на спецслужбите. Русия протестира остро и на свой ред експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Ще ни съдейства ли Москва?

Днес българското външно министерство поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Русия е готова, ако получи официално запитване, да разгледа възможностите за съдействие на България в разследването на експлозиите в оръжейни складове, заяви днес на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"В случай на постъпване на съответно запитване към руските компетентни органи, те ще го разгледат по установения ред и според действащите двустранни споразумения по тези въпроси", каза говорителката.

Захарова заяви, че Русия има за приоритет "взаимодействието, сътрудничеството, развиването на отношенията" и изхожда от "онези принципи, които са основополагащи в международното право".

Друг въпрос е, че на действия, носещи или неприятелски характер, или враждебен характер, или такива, които явно говорят за неправомерно, неравноправно, неадекватно отношение към изграждането на контакти и връзки, на подобно нещо ние ще отговорим, добави Захарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

30.04 2021 в 05:50

Ами искаме от Чехия доказателства "че Русия е замесена във взривовете в оръжейни складове в село Врбетице през 2014 г."?
Не разни брошурки с предполагаеми действия на потенциално заподозрени 10 години назад, а неоспорими факти за умишлено причиняване. Ако чехите не предоставят такива доказателства, очевидно става дума за поредната задокеанска маневра, с таргет предствоящите руски избори и пускането в действие на Северен поток 2. Аман от Гьобелсови уйдурми!