Кремъл: Изследванията направени в Русия не са установили следи от отравяне на Навални

OFFNews 03 септември 2020 в 12:01 2013 0

Изследванията, направени в Русия, не са установили следи от отравяне в организма на Алексей Навални.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на твърденията на германското правителство, че опозиционерът е бил отровен с вещество от типа "Новичок", съобщи РИА Новости. 

Песков обясни, че генералната прокуратура на Русия е изпратила до германската страна официално запитване по случая, но официален отговор не е последвал.

Той добави, че руските лекари са предложили обмен на данни, но засега не са получили отговор от германските си колеги. 

Говорителят на Кремъл обясни, че преди транспортирането на Навални в Берлин са били направени поредица от изследвания в съответствие с всички международни стандарти, но така и не са били установени никакви отровни вещества.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи изявленията на Берлин като информационна кампания срещу Русия.

"Германското външнополитическо ведомство не е предоставило на руския посланик в Берлин Сергей Нечаев никакви доказателства за отравянето на Навални", заяви Захарова в ефира на държавната телевизия.

Новината от Германия доведе до понижаване на борсовите индекси в Русия и до поевтиняване на рублата спрямо долара и еврото.

44-годишният опозиционер Навални припадна в самолет на път от Томск за Москва на 20 август, след като пил чай на летището. Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома, след което бе транспортиран в берлинската болница "Шарите" по настояване на семейството му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови