Кремъл готви нова граматика: Цар, Бог и Църква с главна буква, сменят руския правопис от 1956 година

OFFNews 23 май 2022 в 21:55 7218 3

Правила на правописа и пунктоацията

Снимка Антикварна книжарница Дракопанда

Сегашните правопис и пунктуация на руския език са утвърдени през 1956 година и не съдържат правила за думите, свързани с религията и религиозните дейности.

Езикова реформа в руския език, отчитаща новите реалности и по-специално думите, свързани с религията и религиозните дейности, предвиждат образователните власти в Русия. Указанията за реформата са дошли лично от руския президент Владимир Путин, а за предстоящите промени съобщава Интерфакс.

Според новите правила на руския правопис думата "Бог" се предлага да се пише с главна буква, каза министърът на образованието на Руската федерация Сергей Кравцов.

Кравцов говори за новия руски правопис в речта си при откриването на ХХХ Международни образователни четения в Кремълския дворец в Москва в понеделник.

„Новият проект за правила на руската ортография предлага следното: думата „Бог“ трябва да се пише с главна буква, както и с главна буква имената на апостолите, пророците, светците.“ – обясни министърът.

С главна буква се препоръчва също да се изписват думите „Господ”, „Създател”, „Всевишен”, „Спасител”, „Свети Дух”, „Света Троица”, „Богородица”, „Йехова”, "Аллах", "Небето", "Църква", "Провидение", "Промисъл", както и собствените имена на езически божества - "Марс", "Юнона", "Перун".

Тези промени се съдържат в проект на постановление на руското правителство „За одобряване на основните правила на руския правопис“, представено за обществено обсъждане на 6 април. Проектозаконът е публикуван на официалния портал на руското правителство за правна информация.

За създаването на правителствена комисия през по въпросите на правописа през август 2020 година съобщи министър-председателят на Русия Михаил Мишустин.

Тогава той посочи, че такава инструкция е дадена от президента Владимир Путин. Комисията трябваше да разработи концепция за държавната езикова политика, както и да определи единни изисквания за създаване на речници, справочници и граматики, съдържащи нормите на съвременния руски литературен език. Сегашният руски правопис е кодифициран през 1956 година и от него отсъстват норми за изписването на думи и понятия, свързани с религиите и религиозните въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

3

ivenco

24.05 2022 в 10:09

Товариш путин вий болшой учонай...........
Хахахах по една стара песен :)

-60

2

офф бее

23.05 2022 в 22:39

Няма сила, която да ме накара да напиша "путин", "русия", "москва" и производните им с главна буква!

10298

1

AntiZ

23.05 2022 в 22:36

Тези боклуци са напът да открият топлата вода! Чакаме путКин да издаде декрет, че имената на хората също се пишат с главна буква, а скапаните им падежи да си ги заврат в гз! Да ме прощава дедо ВазовУ!