Китай наложи санкции на евродепутат от ДПС

OFFNews 22 март 2021 в 18:57 5486 0

Снимка ilhankyuchyuk.eu

Илхан Кючюк

Официален Пекин наложи санкции на десетима представители на Европейския съюз и четири европейски организации с аргумента, че те се намесват в китайските вътрешни работи в региона Синдзян.

Сред санкционираните представители на ЕС е и българският евродепутат от Обнови Европа/ДПС Илхан Кючюк. През 2018 г. Кючюк номинира за Нобелова награда за мир професор Илхам Тохти - застъпник на правата на уйгурското малцинство в Китай. 

По-рано днес ЕС наложи санкции под формата на забрани за влизане на територията на ЕС и замразяване на авоари на четирима високопоставени служители в сферата на сигурността в региона Синдзян. Европейски санкции бяха въведени и срещу китайска строителна компания. Решението на ЕС е заради нарушенията на човешките права на уйгурите, мюсюлманското малцинство, населяващо Синдзян.

И официален Пекин отговори - външното министерство призова ЕС да се откаже от "погрешния път на намеса в китайските вътрешни работи". А санкциите на Пекин забраняват на засегнатите европейски представители и техните семейства да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао.

Освен Илхан Кючюк, санкционирани са още четирима евродепутати - Райнхард Бютикофер, Михаел Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман. Другите петима са нидерландският депутат Сьорд Вимер Сьордома, белгийският депутат Самюел Коголати, литовският депутат Давиле Шакалене, германският учен Адриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден.

Санкционирани са и Комитетът на Съвета на ЕС по въпросите на политиката и сигурността, Подкомитетът на Европейския парламент по въпросите на правата на човека, берлинският институт "Меркатор" по изследване на Китай и датската фондация "Алианс на демокрациите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови