Китай измисли реформа: Ще назначава депутатите в парламента на Хонконг

Елена Николова 30 март 2021 в 13:51 2033 0

Снимка wikimedia

Китай прие радикална реформа за промяна на избирателната система на Хонконг, предаде France24. 

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (еднокамарния китайски парламент) гласува единодушно в подкрепа на промените, които впоследствие бяха одобрени от президента на Китай Си Цзинпин. Реформата бе наложена на Хонконг без да бъде искано мнението на неговия парламент. 

Промените в избирателната система включват увеличаване на броя на депутатите в хонконгския парламент от 70 на 90. Само 20 от тях ще бъдат избирани чрез всеобщо гласуване, 40 ще бъдат назначавани от пропекински комитет, а останалите 30 от обществени и професионални организации. 

Кандидатите за хонконгския парламент ще бъдат номинирани от избирателна комисия. Нейният брой ще бъде увеличен от 1200 на 1500 души. Отделна комисия пък ще проверява и одобрява всеки кандидат за бъдещ депутат или член на избирателната комисия. 

Пекин казва, че целта е да се спрат "непатриотични" фигури от позиции на политическа власт в Хонконг.

Според критиците, това би означавало края на демокрацията в специалния администативен район , изкоренявайки каквато и да е останала опозиция.

Как се стигна дотук? 

Хонконг е специален административен район на Китай и бивша британска колония. През 1997 г. управлението над него е върнато на Пекин на принципа "Една държава - две системи на управление". 

Това имаше за цел да защити определени права за Хонконг, които няма никоя друга част от континентален Китай: свобода на словото, независима съдебна система и някои демократични права. Те са залегнати в Основния закон на района и да гарантирани до 2047 г., отбелязва Би Би Си. 

На 11 март в Националния народен конгрес (NPC) на Китай беше приета резолюцията "Патриоти, управляващи Хонконг" за преразглеждане на избирателната система на администативния район. 

Според анализатори това е поредният ход на Пекин да наложи контрола си върху Хонконг и отговор на последните събития. 

През 2019 г. в района избухнаха мащабни демократични протести. Това стана предпоставка Китай да приеме специален закон за националната сигурност, който ефективно намалява автономията на Хонконг и улесни наказването на демонстрантите. Според него се счита за престъпление всеки акт на отцепване, подривна дейност срещу централното правителство, тероризъм и сговор с чужди или външни сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови