Ким Чен-ун се извини за убития южнокореец

OFFNews 25 септември 2020 в 14:22 2711 0

Снимка Wikipedia

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун днес се извини за убийството на южнокорейския държавен служител, който е бил застрелян край спорната морска граница между двете държави, съобщава Асошиейтед прес. Той определи случая като “неочакван” и “злощастен инцидент”, за който съжалява много.

Днес Ким Чен-ун е дал изявление, което беше разпространено от неговия съветник: “Председателят на Държавния съвет, другарят Ким Чен-ун, съжалява много за това, че е предизвикал голямо разочарование у президента Му Дже-ин и южнокорейските граждани заради един неочакван и злощастен инцидент." Важно е да се отбележи, че такива изявления са необичайни и изключително редки за КНДР.

Вчера Южна Корея обвини Северна Корея за убийството на южнокорейски служител по риболовния контрол на Министерството по морско дело, който, вероятно при опит да избяга от страната, е бил застрелян, а тялото му е било изгорено в морето. Сеул определи случая като “зверско деяние” и поиска виновниците да бъдат наказани. Припомняме, че това е първото убийство на южнокореец от севернокорейските сили от десетилетие насам.

Според Пхенян войниците на КНДР първо са стреляли с халосни патрони, мъжът обаче не е обяснил какво точно прави там, а само е казал, че е от Южна Корея. После според войниците той е показал признаци, че ще се опита да избяга. За да го спрат, са стреляли по него. Според официалната информация са били произведени около десетина изстрела. Когато се приближили до обекта, върху който е плавал, тялото го нямало, а имало само следи от кръв. После войниците изгорели плаващия предмет, съгласно местните правила за борба с коронавируса.

Южнокорейският високопоставен офицер Ан Йон -хо в сряда заяви, че войниците на КНДР вероятно са застреляли държавния служител в изпълнение на затегнатите правила за борба с коронавируса, които според него включвали “безразборна стрелба” по всеки, който незаконно се приближи до границите ѝ.

Са Ук - южнокорейският министър на отбраната, пък заяви, че мъжът вероятно се е опитвал да избяга, тъй като си е сложил спасителна жилетка и е оставил обувките си на кораба, на който преди това е пътувал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови