Киев подложен на обстрел, амоняк изтече от завод в Суми

Украйна няма да предаде Мариупол, разрушен е стоманодобивният "Азовстал"

OFFNews 21 март 2022 в 07:19 3789 0

Снимка БТА/АП - Президентство на Украйна

Киев беше подложен на обстрел, 8 души са загинали. Засегнати са жилища и търговски център в киевския Долен град, където спасителни екипи гасят пожар. Това съобщи в Телеграм кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс и ДПА.

26-ият ден на войната: Киев след обстрела в снимки

Най-малко трима души бяха ранени и при руски удар в Житомирска област в Западна Украйна. Повредени са 13 сгради в района на Коростен, на 80 км от град Житомир, предаде Франс прес, като цитира информация на спасителните служби. 

Пристанищният град Одеса също съобщи, че в небето над града и околностите се наблюдава увеличаване на броя на руските дронове. Засега обаче всичко е спокойно, уточни регионалният военен лидер Максим Марченко, цитиран от ДПА. Той потвърди, че някои от дроновете са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, допълва БТА. 

Украйна в никакъв случай няма да предаде Мариупол, обявиха властите след поставения от Москва ултиматум - градът да премине под руски контрол, за да отворят хуманитарните коридори към и от него. В Мариупол, който е без ток, остават около 300 хил. жители. 

Тежки сражения се водят за "Азовстал" - стоманодобивният завод символ на Мариупол. Има съобщения, че в района, където се намира комбинатът, вече има руски части. Украинската депутатка Лесиа Василенко обяви снощи, че от индустриалния комплекс се издига гъст дим. 

"Един от най-големите металургични заводи в Европа е разрушен. Икономическите загуби за Украйна са огромни. Околната среда е опустошена", заяви Василенко.

Изтичане на амоняк от химически завод край източния украински град Суми е засегнало район с радиус над 5 км, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирайки изявление на властите. 

Губернаторът на Сумска област Дмитро Живицки не съобщи на какво се дължи изтичането на амоняк. Заводът "Сумихимпром" се намира в източните околности на града с население около 263 000 души и беше обстрелван от руски сили през последните седмици. 

Властите призоваха жителите на Суми да дишат през марли, потопени в лимонена киселина и да потърсят убежище в мазета, убежища и на ниските етажи, уточнява БТА. Амонякът е по-лек от въздуха и се издига нагоре, подчерта Живицки в съобщение в Телеграм. Той добави, че в завода работят служби за борба с извънредните ситуации. Поради посоката на преобладаващите ветрове засега град Суми не е под непосредствена заплаха, успокои губернаторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови