Кардинал във Ватикана подаде оставка заради скандал с имоти и църковни пари

OFFNews 25 септември 2020 в 17:31 4344 0

Снимка БТА/AP

Кардинал Анджело Бечу се отказа от ключов пост в йерархията на Ватикана, защото е замесен в скандал с недвижими имоти, съобщава Би Би Си. 

Той вече няма да заема длъжността префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците.

Италианецът е замесен в скандална инвестиция в луксозна сграда в Лондон. Покупката на жилищния блок на Sloane Avenue в британската столица е на стойност 200 милиона долара (155 милиона британски лири) и е направена през офшорни фондове и компании.

Бечу заяви, че е бил принуден от Папа Франциск да подаде оставка. Кардиналът беше приближен на папата, като преди това е заемал важна длъжност в държавния секретариат на Ватикана.

Внезапното напускане на кардинала безспорно е провокирано не само от лондонската сделка, но и от обвиненията срещу него, че е давал на родните си братя църковни пари, за да подкрепи бизнесите им.

Сдружение в Сардиния, ръководено от брат му Тонино Бечу, е оказало помощ на мигрантите в Италия. Кардиналът е категоричен, че всички пари от дейността са отчетени. Друго финансиране е използвано за обновяване на сградата на Светия Престол в Куба.

Кардинал Бечу ще запази титлата си въпреки оставката си от конгрегацията, но ще загуби правото да гласува на изборите за следващия папа.

Последният кардинал, който се е отказал от правото си на глас, е шотландецът Кийт О'Брайън. Той подаде оставка през 2013 г. заради обвинение в секс скандал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови