Караджич за доживотната присъда: Сръбският народ вече спечели. Хага не причинява нищо на мен, старецът

OFFNews 21 март 2019 в 11:49 3092 6

"Сръбският народ и аз, заедно с него, вече сме спечелили. Република Сръбска е създадена и сръбският народ е свободен в собствената си страна." Така осъденият на доживотен затвор бивш лидер на босненските сърби Радован Караджич коментира присъдения му в сряда доживотен затвор от апелативния съвет на Международния остатъчен механизъм за криминални трибунали заради геноцида в Сребреница, престъпления срещу човечеството и нарушение на законите и обичаите на войната.

Думите на осъдения първи президент на Република Сръбска към сръбския народ бяха предадени публично от адвоката му Марко Сладойевич и цитирани от тв РТРС.

Караджич е в затвора, където излежаваше 40-годишна присъда, променена вчера на доживотна, за геноцид и престъпления срещу човечеството. Съдът постанови, че той носи отговорност за убийства, нападения на цивилни граждани и терор в хода на 44-месечната обсада на Сараево по време на войната от 1992-1995 г. той бе признат за отговорен за обстрелите на града, в това число с използване на артилерия.

Присъдата бе променена, след през април миналата година прокурорът от ООН Катрина Густафсон поиска по-тежка присъда за бившия лидер на босненските сърби от 40 г. затвор до доживотен.

По думите на адвоката му той заявил още по повод новата присъда:

"Жертвата, която поднасям, е много по-малка от тази на другите. Хиляди млади мъже изградиха Република Сръбска. Много от тях станаха военни инвалиди... Най-голямата жертва дадоха майките, чиито синове, често единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви.

Това ялово отмъщение на Хагския трибунал не ми причинява нищо, на мен, стареца. Не се предадохме, дори когато беше много по-тежко и дори в затвора аз няма никога да престана да се боря за истината за нашата праведна борба във войната, която ни беше наложена и в която страдаха всички три народа.

Във всяка война, особено гражданска, изроди извършват престъпления, които нашата държава би предотвратила, ако знаеше за тях. Ние се борихме честно за свободата и равнопоставеността на сръбския народ в Босна и Херцеговина. Затова винаги и навсякъде, нека бъдем достойни, не мразим другите и гордо пазим това, което е над нас - нашата Република Сръбска".

Апелативният съд прие, че 40-годишната присъда не е адекватна на тежестта на углавните престъпления, извършени от Караджич.

Решението му е окончателно и не подлежи на обжалване.

Караджич е роден през 1945 г. Завършил е медицинския факултет на Сараевския университет със специалността психиатър. В края на 80-те г. основава Сръбската демократична партия. През 1992 г. той става първият президент на Република Сръбска, заема поста до 1996 г. По време на гражданската война в Босна и Херцеговина той е политически лидер на босненските сърби.

Караджич бе заловен през юли 2008 г. в Сърбия. Дотогава в продължение на много години той се укрива с документи на доктор Дабич“. Спецслужбите тръгват по следите му след телефонен разговор: звънящият посъветвал да се обърне внимание на специалиста по алтернативна медицина Драган Дабич, понеже гласът му напомнил на този на Караджич. След ареста ДНК-тест потвърждава, че Дабич и Караджич са един и същ човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

5

kokoten

21.03 2019 в 14:25

...нещо май те сърби м/у задните бузи,докторе,гледай да не те начеше някой изневиделица...

...а ти speendster чел ли си какво пише в македонската wikipedia...

9018

4

speendster

21.03 2019 в 14:04

До многоуважаемата kokoten:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_indicted_in_the_International_Criminal_Tribunal_for_the_former_Yugoslav ia

6145

1

kokoten

21.03 2019 в 11:59

...американците не признават Хагския трибунал,значи ли това,че тази присъда е незаконна и колко рязани са осъдени заради убийствата на християни(сърби),или такива не е имало...на война,като на война,какво си играем на либерализъм и псевдосправедливост или както обикновено за едните може(Косово),за другите не може(Крим)...ай сиктир,евтини мошеници...