Как лъжата на един човек постави под карантина цяла Южна Австралия

OFFNews 20 ноември 2020 в 10:36 7157 0

Снимка The Advertiser

Управата на Южна Австралия реши да постави под карантина целия щат, след като научила за лъжата на един-единствен човек. Лъжата стигнала до полицията, тя проучила въпроса и шестдневната карантина вече е факт, тя започна в сряда.

Ето за какво става дума.

Мъжът се разболял от COVID-19, но излъгал властите за работата си в пицария в град Аделаида. Спестил им информацията, че е дал"няколко" смени в пицарията. Уверил ги, че е бил просто клиент. Резултатът? 36 новозаболели от коронавирус. Сред тях са не само чужденци, а и първите местни хора, заболели от април насам, пише Би Би Си.

Заповедта за поставяне под карантина можеше да бъде избегната, ако мъжът беше казал на властите цялата истина - подчертават от полицията.

"Би било малко да кажа, че съм гневен - каза щатският премиер Стивън Маршал, докато разказваше за случилото се пред репортери в петък. - Вбесени сме от действията на този човек и ще проверим много внимателно какви могат да бъдат последствията."

Австралия се осланя на карантина, масово тестване и агресивно проследяване на контактите, за да намали броя на заразените почти до нула.

Каквото и да измисли щатската управа, тези "последствия" със сигурност не могат да включват полицейски действия, тъй като не може да се наложи наказание за лъжа - уточни полицейския комисар Грант Стивънс. 

Лъжата затруднява и проследяването на контактите. Напълно възможно е хората, с които е общувал, да не са идентифицирани и все още да не са изолирани и тествани.

Въпреки тези притеснения щатските власти са размислили относно продължителността на карантината и ще я вдигнат в събота, три дни по-рано от първоначално обявеното. Смекчаването на тона дойде, след като днес те установиха само три нови случая на заразени с коронавирус.

Репортер попита дали пицарията - Woodville Pizza Bar - се нуждае от по-сериозна охрана заради "гнева на хората". Стивънс каза, че на този етап обмислят много неща, без да отговори ясно.

Щатът проучва успеха на съседния, Виктория, в справянето с коронавирусната инфекция. Там имаше около 800 смъртни случая. Сега Виктория отбелязва 21-ия пореден ден без новозаразени регистрирани, откакто столицата ѝ Мелбърн излезе от строгата 4-месечна карантина.

В Австралия общо бяха регистрирани 900 смъртни случая и 28 000 заразени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови