Как градинското парти за ЧРД в локдаун се оказа служебна сбирка: защо полицията разследва британския кабинет

OFFNews 25 януари 2022 в 16:19 5349 1

Снимка Getty Images

Лондонската полиция започна разследване, което трябва да установи дали тържества в "сърцето" на британското правителство по време на локдауна във Великобритания са нарушили COVID ограниченията. 

Партитата, които разтърсиха кабинета на премиера Борис Джонсън и предизвикаха искания за оставката му, вече бяха разследвани от старши служител и докладът му се очаква в края на месеца.

"Мога да потвърдя, че полицията вече разследва серия събития, които са се случили на "Даунинг стрийт" и в двореца Уайтхол през последните две години във връзка с възможни нарушения на COVID ограниченията", заяви Кресида Дик от полицията.

Тази сутрин столичната полиция отправи официално искане до кабинета да предостави цялата необходима информация във връзка със събитията и датите, които да подпомогнат полицейското разследване, се казва в изявление.

В пресата се появиха подробности за събиранията на служители на Джонсън, които изглежда са нарушили ограниченията по време на локдаун. Последното обвинение е, че на "Даунинг стрийт" е имало парти за рождения ден на премиера Джонсън по време на първия локдаун. По това време ограниченията позволяваха събирането на най-много шест души на едно място, а събиранията на закрито бяха забранени.

Министър-председателят се извини на 12 януари заради събиранията, но продължава да защитава действията си с твърдението, че градинското парти на 20 май (рожденият ден на Джонсън е на 19-и) е било служебно събиране. След няколко дни Джонсън заяви, че никой не му бил казал, че партито на 20 май нарушава правилата, въведени заради COVID-19.

Партитата накараха опозицията да поиска оставката му и нарекоха обясненията му за тях "нелепи".

"Първо твърдеше, че не е имало партита; после - че не е присъствал; след това призна, че е бил, но не е знаел, че това е парти и последното извинение, господин председател, е най-тъжното и наистина най-патетичното от всички. "Никой не ми каза." Никой не каза на министър-председателя, че нарушава собствените си правила. Абсолютно патетично", коментира Иън Блекфорд, лидерът на Шотландската национална партия, в Уестминстър миналата седмица.

Вече и някои членове на партията на самия Джонсън го призовават да се оттегли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови