Къде са Юлия и Сергей Скрипал сега?

Елена Николова 28 август 2020 в 11:02 10011 4

Снимка архив

Къде са днес Юлия и Сергей Скрипал - руснаците, за които се смята, че са отровени с нервнопаралитичния агент Новичок в град Солсбъри, Англия.

За съдбата на бащата и дъщерята се знае твърде малко. Няма и категоричен отговор на въпроса дали Сергей Скрипал се е възстановил от тежките поражения от отравянето до степен, че да води нормален начин на живот, след като бе изписан от болницата през 2018. Възможно ли е човек да оздравее напълно след толкова тежко отравяне - този въпрос отново изникна покрай случая с Алексей Навални, който се бори за живота си в болница в Берлин.

Какво се знае за двамата Скрипал днес

През юни тази година в авторитетния британски вестник The Sunday Times излиза публикация, която цитира неназовани правителствени източници. Според тях, след като прекарват месеци в защитена от MI6 къща, Юлия и Сергей Скрипал са заминали за Нова Зеландия под нова самоличност.

Сергей продължава да поддържа връзка с бившите си съседи в Солсбъри. През декември те са получили коледна картичка без обратен адрес, допълва Sunday Times.

В деня на публикацията журналисти в Нова Зеландия поставят въпроса пред министър-председателя Джасинда Ардърн. Тя не потвърждава тази версия, но и не я отрича категорично, казвайки: "Мисля, че не трябва да вярвате на всяка спекулация, което четете."

Специалисти коментират, че разузнавателните агенции и политиците обикновено избягват да потвърждават или отричат такъв тип информация.

Някои медии в Нова Зеландия се усъмниха във версията, че Скрипал са заселени в страната им. Те цитират данни, според които между 25 000 и 45 000 руснаци живеят в Нова Зеландия, а поради специфичния руски акцент прикритието на бащата и дъщерята лесно би могло да бъде компрометирано. В Уелингтън, например, има много руски заселници, добавя експерт, бивш разузнавач, пред "Ню Зийланд хералд".

Интересен факт, който също натежава в тази посока е, че след отравянето на Скрипал през март 2018г. нито един руски дипломат не е екстрадиран от островната държава, въпреки влиянието на Великобритания. Подобни действия на правителството биха застрашили Споразумението за свободна търговия между страната и Русия. Много други държави като Франция, Германия, Австралия, Канада и САЩ следват волята на Обединеното кралство да експулсират дипломати в знак на протест заради липсата на обяснение от Русия за използването на руски нервен агент при инцидента в Солсбъри.

От своя страна, Москва отрича участието на Русия в отравянето. След инцидента в Солсбъри Джасинда Ардррн заяви, че изгонените дипломатите от тези държави са недекларирани разузнавачи, а Нова Зеландия няма никой, който да отговаря на подобни критерии.

Британската преса и доверените източници на информация

Авторитетните британски вестници имат дългогодишно изградени връзки с разузнавателните агенции MI5, MI6 и Правителствения комуникационен щаб (GCHQ).

Комуникацията между двете страни се осъществява чрез т. нар. "доверени журналисти". По този начин агенциите могат да публикуват анализи и любопитна информация. Често информацията, която агенциите споделят на доверените си източници, е грешна по презумпция. Затова мнозина не повярваха на версията за Скрипал в Нова Зеландия.

Сергей Скрипал е бивш офицер от GRU. През 2004 г. е осъден за измяна в Москва заради работата си като двоен агент за британското разузнаване. Той е освободен по време на шпионска размяна между САЩ и Русия. Скрипал се мести в Солсбъри през 2010 г. и оттогава не живее под прикритие.

На 4-ти март 2018 г. Юлия и Сергей Скрипал са отровени с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Двамата са открити в безсъзнание на пейка в парка. Веществото е било намазано на дръжката на вратата в дома им в Солсбъри.

Скрипал са откарани в болница, като прекарват близо месец в критично състояние. Смята се, че двамата са транспортирани след тяхното "възстановяване” до тайно място във Великобритания, откъдето досега не са се появявали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

4

SaraAsar

29.08 2020 в 05:22

Е? Къде са? От написаното не стана ясно.

77927

3

El Commandante

28.08 2020 в 14:44

Правилния отговор е: Ху кеърс?

5712

2

tough

28.08 2020 в 12:12

Aланглетата отдавна са ги утепали, за да не издадат кой е истинският отровител. Сега е ред на Навални.

7014

1

Диди

28.08 2020 в 12:02

Скрипал и дъщеря му живеят в дома на Тереза Мей. Тя им е толкова много задължена, че покрай тях се сдоби със световна популярност, и раздвижи световната дипломация в невиждани до тогава размери, че днес ги е сложила в стъклена витрина и всеки ден им се наслаждава на усмивките им от московското им пребиваване. Твърди се, че може би това са восъчни фигури, но истината знае само жената с обувки №45. и конска походка.