Изригването на вулкана в Тонга е в пъти по-мощно от бомбата над Хирошима

OFFNews 25 януари 2022 в 15:39 2811 0

Изригването на подводния вулкан в Тонга е било неколкостотин пъти по-силно от експлозивната сила на атомната бомба, пусната над японския град Хирошима, съобщават от НАСА.

"Говорим за предварителна оценка, но смятаме, че количеството енергия, освободено от изригването, се равнява на някъде между 4 до 18 мегатона тротил", се посочва в изявление на учения Джим Гарвин от НАСА.

Експлозията е освободила стотици пъти еквивалента на механичната енергия от взрива над Хирошима. Бомбите бяха пуснати САЩ по време на войната им срещу Япония през 1945 г., посочва БТА.

Подводният вулкан, намиращ се само на 65 км северно от столицата на Тонга, изригна преди 10 дни, изпращайки огромен облак от пепел и газ в небето. Приблизително 84% от около 105 000 жители на всички острови от архипелага са били засегнати от изригването и последвалото цунами, чиито вълни достигнаха чак до Аляска.

В неделя в северните райони на Перу бе обявено извънредно положение заради петролен разлив с площ колкото 320 футболни игрища. Инцидентът бе предизвикан от огромни вълни, образували се при изригването на вулкана в Тонга, която е на 11 000 километра от крайбрежието на южноамериканската държава.

Бреговете на страната бяха залети от високи вълни. По това време танкер е разтоварвал за местна рафинерия.

Във водата са били разлети 6000 барела суров петрол. Замърсени са 18 000 квадратни метра от плажната ивица, а властите забраниха достъпа до 21 плажа като ги обявиха за опасни за човешкото здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови