Израел бомбардира 12-етажна сграда, в която се помещават АП и Ал джазира (обновена)

Александра Маркарян 15 май 2021 в 17:29 5459 0

Снимка АП/БТА

Израелската армия унищожи при въздушен удар в събота 12-етажна сграда, в която се намират представителствата на американската информационна агенция Асошиейтед прес и на катарската телевизия "Ал джазира" в Ивицата Газа, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на журналисти и свидетели. Не се съобщава за пострадали.

По данни на Ройтерс сградата е била евакуирана предварително, след като собственикът ѝ е бил предупреден за въздушната атака. В сградата има и други офиси, както и жилища. Пред агенцията журналист от АП, пожелал анонимност, казва, че персоналът е в безопасност, но в шок.

Израелската армия коментира бомбардировката, като заяви, че е ударила активи на военното разузнаване на Хамас. Армията посочва, че в сградата е имало офиси на медии, "зад които се крия Хамас и умишлено ги ползва като човешки щитове". Цивилните са били предупредени предварително да се евакуират, посочват израелските военни:

Конфликтът в Близкия изток се ожесточава, отбелязват световните агенции. И днес Израел обсипа Газа с ракети, а палестинските бойци обстрелват с ракети Тел Авив и други градове.

Засега не се забелязва знак за стихване на бойните действия. 

Реакциите

Часове след атаката последва реакция на Белия дом. Вашингтон "директно" е напомнил на Израел, че негова "върховна отговорност" е да гарантира сигурността на журналистите, след като израелски въздушен удар разруши сграда в Газа с офиси на медии, предаде Ройтерс. "Комуникирахме директно на израелците, че гарантирането на безопасността на журналистите и независимите медии е върховна отговорност", написа Джен Саки, говорителят на Белия дом, в Туитър.

Реакция дойде и от президента и главен изпълнителен директор на АП Гари Пруит. Той коментира, че случилото се е шокиращо и че светът от днес ще знае по-малко за случващото се в Близкия изток.

Шефът на бюрото на "Ал Джазира" в Палестина и Израел заклейми като "престъпление" и опит за "заглушаване на медиите" израелската атака срещу сградата, в която се помещавал офисът на катарската телевизия в Газа, предаде Франс прес.

Говорейки на арабски на живо по телевизията Уалид ал Омани заяви, че това е "поредното престъпление, извършено от израелската армия в Газа. По думите му Израел иска "не само да увеличи разрушенията и смъртта в Газа, но и да запуши устата на медиите, които виждат, документират и казват истината за това, което се случва". "Но това очевидно е невъзможно", заяви той.

Журналистите видяха как 13-етажната кула била разрушена от няколко ракети. "Работя тук от 11 години. Отразявал съм много събитие от тази сграда. И изведнъж за няколко секунди всичко се изпари", написа в акаунта си в Туитър англоезичният кореспондент на "Ал Джазира" в Газа Сауфат ал Кахлут, цитиран от АФП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови