ЮНЕСКО спешно разглежда кандидатурата на борша за културно наследство

OFFNews 29 май 2022 в 15:28 2317 1

Снимка Pixabay

ЮНЕСКО е решил да разгледа по спешна процедура, кандидатурата на борша за включване в списъка с нематериалното културно наследство на човечеството, предаде АНСА.

Кандидатурата е била издигната от Украйна през 2019 г. и веднага е била оспорена от Русия, която претендира, че гастрономическият специалитет е руски, а не украински. Тя трябваше да бъде разгледана през 2023 г. или 2024 г. Но сега комитетът на ЮНЕСКО по опазването на нематериалното културно наследство е решил да ускори за тази година оценяването на кандидатурата и смята, че трябва да процедира така, защото този елемент (визира се боршът) се нуждаел от спешно опазване и съхранение.

За първи път ще се действа по този начин, уточняват от ЮНЕСКО, чиято централа е в Париж. Решението е било съобщено и на Органа за оценка на ЮНЕСКО, обединяващ експерти от цял свят и председателстван сега от италианеца Пиер Луиджи Петрило.

До края на юни този орган трябва да се произнесе и в случай на положителна оценка за борша, то на 1 юли ще има извънредно заседание, на което ще се дискутира вписването на борша в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

29.05 2022 в 20:08

имаюе по големи проблеми от това. къде бързат с борша