Историческо споразумение: ЕС и Япония създават зона за свободна търговия

OFFNews 17 юли 2018 в 13:45 6350 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и Япония днес сключиха едно от най-големите споразумения за свободна търговия в света - ден след знаковите разговори между обявилия ЕС за враг на САЩ американски президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин.

Създава се свободна търговска зона, обхващаща близо една трета от световния БВП и 600 млн. души.

Според подписания документ Япония отменя митата за 94% от стоките от ЕС, включително европейски сирена, вино и свинско месо. ЕС вдига митническите тарифи за 99% от стоките, внасяни от Япония, като автомобили и битова електроника.

ЕС изнася огромно количество млечни продукти за Япония, докато от Страната на изгряващото слънце идват много голям дял от автомобилите в Европа.

Промените ще станат факт съответно след 8 и 6 години, когато договорът влиза в сила. Ратификацията му се очаква през март 2019 г., когато Великобритания напусне Европейския съюз.

Церемонията по подписването се проведе в резиденцията на японския премиер Шиндзо Абе след срещата на върха, в която участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Днешното действие на ЕС и Япония е в ярък контраст с позицията, която зае администрацията на американския президент Тръмп, която предприе стъпки за въвеждане на вносни мита. САЩ преговаряше с Япония и други азиатски държави в продължение на 18 месеца за мащабно споразумение за свободна търговия - Транстихоокеанското партньорство, но едно от първите решения на Тръмп като президент беше да се оттегли от него. Оттогава неговата политика под мотото "Америка на първо място" доведе до въвеждането на мита за вноса на редица продукти, включително стомана, каквато внасят в САЩ Европа и Япония.

Фирмите в ЕС - най-голямата зона за свободна търговия - в момента изнасят годишно стоки и услуги за повече от 100 милиарда долара за Япония, третата най-голяма икономика в света.

В изявление, направено в Китай в понеделник, Туск заяви: "Общият дълг на Европа и Китай, но също и на Америка и Русия, е да не разрушим (световния търговски ред), а да го подобрим, не да започваме търговски войни, които толкова често са се превръщали в горещи конфликти в историята ни".

Японският министър на икономическото съживяване Тошимицу Мотеги коментира във вторник следното: По времето, когато протекционистките мерки навлизат в световен мащаб, подписването на споразумението между Япония и ЕС днес отново ще покаже на света нашата непоколебима политическа воля за насърчаване на свободната търговия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови