"Ислямска държава" превзе древния сирийски град Палмира

ОFFNews 21 май 2015 в 16:36 6493 0

Снимка Wikimedia

Археологически обекти в древния град Палмира.

"Ислямска държава" превзе изцяло древния сирийски град Палмира, известен още като Тадмор, след като изтласка правителствените войски на Башар Асад, предават световните агенции.

Освен военната база, затвора и други важни обществени сгради в ръцете на джихадистите са попаднали и древните археологически руини на града, които са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

При боевете през изминалите 24 часа са загинали най-малко 100 сирийски войници. Останалите военни подразделения са заели позиции извън града в опит да удържат пътя към Хомс и столицата Дамаск, намираща се на 240 км североизточно от Палмира.

Преди падането на Палмира от там е евакуирано цивилното население и са изнесени някои от най-ценните древни статуи и барелефи.

Вътрешният министър на страната Мохамад ал-Шаар заяви, че правителството прави всичко по силите си, за да опази древните руини.

Сирийският Център за наблюдение на правата на човека отбеляза, че с последната си придобивка "Ислямска държава" вече владее над половината от територията на тази държава.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова за опазване на древния сирийски град, като заяви, че унищожаването му ще бъде не само "военно престъпление, но и огромна загуба за човечеството".

Джихадистите са известни, че унищожават всяка археологическа ценност в Сирия и Ирак, до която се доберат, обявявайки, че е езическа и в разрез с правилата на Корана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови