Ирландия забрани на проповедник да стъпва на територията ѝ: възхвалявал убиец на гейове и зовял смърт за Обама

OFFNews 13 май 2019 в 15:18 3927 0

Снимка Фейсбук

Ирландия забрани на американски проповедник на стъпва на територията ѝ в продължение на 20 години, защото говори срещу гейовете и има антисемитски възгледи.

Стивън Андерсън е пастор от Аризона и управлява баптистка църква. Според сайта ѝ той трябвало да проповядва в Дъблин на 26 май. Онлайн петиция с настояване да му бъде забранено да стъпва в Ирландия обаче набрала 14 000 подписа, в резултат на което властите му наложили забраната.

Преди Андерсън публично е заявявал, че желае смъртта на бившия американски президент Барак Обама и е отправял хвалебствия съм убиеца на 49-души в нощен гей клуб във Флорида (нападението беше извършено през 2016 г.).

Кой е Стивън Андерсън

Андерсън е един от най-спорните американски проповедници, пише Би Би Си.

Роден е и е израснал в Сакраменто, Калифорния. Поставя началото на църквата Faithful Word Baptist Church през декември 2005 г. Първите ѝ последователи започват да се събират в дневната му в Аризона. Среща съпругата си в Мюнхен, Германия, когато е 18-годишен. Двойката е женена повече от 17 години и има 10 деца.

Църковният сайт го описва като човек, който знае наизуст повече от 140 глави от Библията, а църквата - като "старомодна, независима, фундаментална, придържаща се само към превода King James на Библията, печелеща души баптистка църква".

Заповедта срещу Андерсън е подписана от ирландския министър на правосъдието и влиза в сила веднага, на 10 май, съгласно Имиграционния закон от 1999 г. Той твърди, че е бил мотивиран от интересите на обществото.

Това е първият път, в който се налага подобна забрана за стъпване на територията на страната.

Ирландия не е първата държава, предприела стъпката. Няколко страни са забранили на проповедника достъп, една от които е Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови