Иранците са смазани от санкциите на САЩ

Опашки за месо и безработица - обикновените хора страдат, а не властта

OFFNews 19 март 2019 в 21:02 6939 4

Снимка AFP

Двойка в кафене в Техеран.

Иранският народ изнемогва под санкциите, наложени от САЩ, след като страната реши изненадващо да се оттегли от ядреното споразумение с близкоизточната държава и да ѝ наложи търговско и банково ембарго, заплашвайки с тежки последици всеки, който търгува с нея, предава Middle East Eye.

"Фабриките и работите в индустриалния сектор са в сериозно затруднение откакто САЩ се оттеглиха от ядрената сделка. Чичо ми има печатница и наскоро се наложи да съкрати 6 от 15-те си работници. Тръмп си мисли, че вреди на правителството, но не може да е по-далеч от истината. Ние, хората, сме смазани под напрежението от санкциите", коментира Амир Санеи, който наскоро е завършил магистратурата си.

Иранската валута се е обезценила близо 3 пъти в сравнение с миналата година. В понеделник президентът Хасан Рухани заяви, че ще съди САЩ заради санкциите, но много хора се боят, че резултат няма да има, а дори да има - ще бъде твърде късно за едвам стоящата на краката си икономика.

Хадж Махмуд, собственик на кафене, споделя, че преди година на ден е имал по 100 клиента, а сега е късметлия, ако 10 души го посетят за цял ден. В резултат на това е уволнил 2 от общо 5 работника, които е имал. Освен липсата на пари у клиентите той изтъква, че цените са се покачили главоломно: доматената паста е струвала 3000 риала преди, а сега е около 18 000.

Из страната пред магазините масово се редят хора на опашки за месо, което от 5 долара за килограм е скочило на 14. Понякога те достигат до 100 души пред един магазин. Сред продуктите, които липсват на пазара освен месото са доматите и бебешките пелени. В отговор правителството започна да продава държавно производство месо и други продукти с изкуствено регулирана по-ниска цена. Много хора обаче се съмняват в качеството на месото и подозират, че е магарешко.

Пазарът на черно се разраства главоломно. Текстилни цехове внасят чували с боб, производители на коли продават чай и кафе машини, ферми за птици внасят айфони. Други търговци пък се опитват да измислят заместители на стоката си или да произвеждат алтернативи на портокаловия сок и прочие продукти.

"Не знам как американското правителство може да твърди, че прави всичкото това в името на иранския народ, след като ние сме поставени под нарастващо напрежение. Поне да спрат да се преструват. Надявам се американците да гласуват против Тръмп на изборите в името на останалите нации като иранската, за да можем да си поемем дъх", коментира Мохсен Дервиш, вносител на хартия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

20.03 2019 в 11:04

Имперската политика на САЩ изисква човешки жертви. В случая за такива са нарочени иранците. Въобще съвременната международна политика е като училищен двор, в който един побойник тероризира определени по-слаби избраници, а останалите само гледат безучастно.

5610

2

БХМ

20.03 2019 в 10:35

Напълно съм съгласен с коментиращия, но статията е на много ниско ниво. И не е проблема в превода тоя път. Ами ако месото и доматите са скъпи, значи производството им е рентабилно. Ако не знаят как се произвеждат, да видят от Израел. Самият Иран, заедно с Венецуела, Либия и други наложиха санкции на САЩ в 1973 година. И то защо - защото защитиха Израел от агресията на тогавашните ирански приятели. Жалко само за Иран - хубав народ и хубава страна, но тръгнаха по лош път.