Иран строи в ядрен комплекс

OFFNews 28 октомври 2020 в 15:21 1865 0

Снимка БТА/AP

Иран е започнал строителство в ядрения комплекс Натанз, става ясно от сателитни снимки, разпространени днес в от американка лаборатория, предава Асошиейтед прес.

Това се случва непосредствено след като Международната агенция по атомна енергия съобщи, че Техеран изгражда подземен завод за центрофуги за обогатяване на уран. Последното такова съоръжение беше взривено миналата година при предполагаем саботаж.

От август насам Иран е построил ново шосе южно от Натанз към място, което според анализаторите е бивш стрелкови полигон на силите за сигурност, разположени в ядрения комплекс. 

Джефри Люис от Института за международни проучвания в Мидълбъри коментира:  "Шосето води към планината, и вероятно те строят чрез изкопни работи някаква структура на повърхността, от която ще започва тунел в планината."

Към момента от иранската мисия в ООН не са коментирали сателитните снимки. Въпреки това през септември по иранската държавна телевизия ръководителят на Организация за атомна енергия Али Акбар Салех заяви, че разрушената надземна част от комплекса ще бъде заменена с друга.

Иран е започнал строеж на фона на предстоящите президентски избори в САЩ, които според анализаторите ще определят бъдещите действия на Вашингтон към Техеран. Припомняме, че Тръмп извади САЩ от ядреното споразумение с Иран. Джо Байдън обаче изрази готовност да поднови преговорите по споразумението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови