Иран осъди отново правозащитничката Назанин Загари-Ратклиф по обвинения в пропаганда

OFFNews 29 април 2021 в 17:48 1628 0

Снимка Wikimedia commons CC ASA 4.0 International

Назанин Загари-Ратклиф и съпруга й Ричард Ратклиф през 2011 г.

Ирански съд осъди хуманитарната работничка Назанин Загари-Ратклиф на нова едногодишна присъда и забрана за пътуване. Британската гражданка от ирански произход е осъдена за разпространение на пропаганда срещу режима, съобщи съпругът й в понеделник.

Загари-Ратклиф беше задържана за първи път на летище в Техеран през април 2016 г. след ваканция, при която е посетила семейството си заедно с дъщеря си. Тя беше обвинена, че работи с организации, за които се твърди, че се опитва да свали иранския режим, а по-късно беше осъдена на пет години затвор.

Загари-Ратклиф и нейният работодател, фондация „Томсън Ройтерс“, многократно отричат ​​обвиненията в шпионаж срещу нея. Случаят предизвика спор между Великобритания и Иран.

Тя излежа няколко години от първоначалната си петгодишна присъда в затвора, преди да бъде преместена под домашен арест заради пандемията от коронавируса. Проследяващата гривна на глезена й беше премахната миналия месец, тъй като присъдата й изтече, но тя веднага беше изправена пред нови обвинения от Техеран.

Британският премиер Борис Джонсън заяви пред журналисти, че "не смята, че изобщо е редно Назанин да бъде осъдена на още време в затвора".

„Мисля, че е погрешно тя да е там“, продължи той и добави, че правителството на Великобритания „ще удвои усилията си и работи с американски си приятели и по този въпрос“.

По-късно Джонсън написа в туитър: „Решението на Иран да осъди Назанин Загари-Ратклиф на още една година затвор е жестоко, нехуманно и напълно необосновано“.

Нейният юридически представител във Великобритания, REDRESS, заяви, че не е ясно дали Загари-Ратклиф ще бъде върната в затвора или под домашен арест с гривна на глезена.

Депутатът Тюлип Сидик, който представлява избирателния район, в който живее семейството на Назанин във Великобритания, нарече новата присъда "абсолютно опустошителна" в публикация в туитър. Тя заяви, че е "шокиращо, че съпругът й е бил уведомен едва сега" и добави, че последните обвинения са "поредната злоупотреба с нея като разменна монета".

Загари-Ратклиф получи британска дипломатическа закрила през 2019 г. и беше определена за затворник на съвестта от Амнести Интернешънал.

По време на задържането й тя е предприела поне три гладни стачки, при едната от които отчаяно се е опитвала да потърси медицинска помощ за бучки в гърдите и изтръпване на крайниците.

Миналият февруари семейството й заяви, че смята, че тя е била заразена с COVID-19 в затвора Евин край Техеран.

През 2019 г. нейните поддръжници съобщиха, че тя е била преместена в психиатрично отделение на болница в Техеран и достъпът за посещения на баща й е бил отказан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews