Япония ще изпусне радиоактивните води от АЕЦ "Фукушима" в морето

OFFNews 16 октомври 2020 в 16:44 4103 0

Властите в Япония смятат да изпуснат радиоактивните води от авариралата АЕЦ "Фукушима" в морето, предаде Би Би Си. 

Решението идва, след като дълги години имаше дебати за това как държавата трябва да се справи с радиоактивния си отпадък от атомната централа. 

На 11 март 2011 г. АЕЦ "Фукушима" претърпя авария след катастрофалното земетресение от 9 по Рихтер и цунами с 9-10 метрови вълни. Това е една от най-сериозните радиоактивни катастрофи в историята на света. Около 18 500 души загина от цунамито, а над 160 000 бяха принудени да напуснат домовете си.

Природозащитници и риболовни организации се противопоставят на това решение, но според много учени рискът би бил минимален. 

Правителството обясни, че все още не е взело финалното решение. 

Изпускането на милиони тонове вода, която е филтрирана, за да се намали нейната радиоактивност, ще започне най-рано през 2022 г., според японски медии. 

Водата ще премине през специално разреждане още в самата централа, така ще бъде 40 пъти по-малко концентрирана. Очаква се целият процес по изпускането на водата да отнеме 30 години. 

Най-вероятно до края на този месец решението трябва да бъде взето официално, защото мястото за складиране на тази вода намалява. Освен водата, която се е използвала за охлаждането на ядрените реактори, има събрана дъждовна и подпочвена вода, която също е с високо съдържание на радиация. 

Повечето радиоактивни изотопи са били премахнати чрез сложна система за филтрация, но има един изотоп – този на тритий, не може да се отстрани.

Очаква се огромните водохранилища да се запълнят напълно до края на 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови