Премиерът на Канада замесен в скандал със снимка в навечерието на избори. Трюдо принуден да се извини

OFFNews 19 септември 2019 в 10:54 7565 3

Снимка Сп. "Тайм"

"Кафявият" току-що завършил образованието си мъж е настоящият премиер на Канада Джъстин Трюдо

Канадският министър-председател изпадна в конфузна ситуация заради една снимка. Наложи се Джъстин Трюдо да дава обяснения и да се извини, след като сп. "Тайм" публикува кадър от официалната училищна гала за завършването на випуска на Трюдо през 2001 г. На него лицето и ръцете на бъдещия премиер са боядисани в кафяво, а той е облечен като Аладин.

Снимката бе изтълкувана като расистка и принуди Трюдо за я коментира с думите, че "съжалява дълбоко" за действията си и че "трябваше да знам по-добре".

Снимката е от годишник на елитната академия West Point Grey във Ванкувър.

Появява се в навечерието на избори. Трюдо, който е син на бившия канадски министър-председател Пиер Елиът Трюдо, ще се бори за преизбиране на 21 октомври, а социолозите прогнозират, че битката ще е трудна.

След публикацията на сп. "Тайм" Трюдо се изправи пред журналистите, за да обясни какво стои зад снимката. Облякъл се в костюм като Аладин, защото галата била тематично свързана с "Арабски нощи". "Поемам отговорност за моето решение да направя това. Не трябваше да го правя", казва той. "Трябваше да знам по-добре. Беше нещо, което не съм възприемал като расистко по това време, но сега осъзнавам, че е било и дълбоко съжалявам".

Националният съвет на канадските мюсюлмани реагира критично на ситуацията. Изпълнителният му директор Мустафа Фарук заяви, че да види министър-председателя така е "дълбоко натъжаващо", "осъдително" и ни "връща към расизма и ориенталската митология", което определи като "неприемливо". От съвета призоваха Трюдо да се извини "незабавно", а след като той го направи, му благодари.

Андрю Шиър, лидерът на опозиционната консервативна партия, определи снимката като расистка и през 2001 г., и сега.

Лидерът на Нова демократическа партия Джагмит Сингх заяви, че снимката е "проблемна" и "обидна".

Разкритикува я и лидерът на Зелената партия Елизабет Мей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

19.09 2019 в 12:52

Някой може ли да обясни защо такава снимка може да се счита за расистка? И защо той трябва да се извинява? И на кой да се извинява - на Шехерезада, на Аладин или на Духа?
Западът започва да губи нормалния разум.

4245

2

rrr11

19.09 2019 в 11:21

Хахаха, с моите камъни по моята глава. Един от най-големите пропагандатори на неолиберализма го обвиняват в расизъм. Левичарите са болни мозъци и е много опасно да им се дава власт.

5784

1

Бабатунде

19.09 2019 в 11:08

Светът се е побъркал !