И НАТО ще помага да се сдобрим с Македония

OFFNews 28 април 2021 в 22:17 2443 0

Снимка Президентство на Северна Македония - пресцентър

Йенс Столтенберг, генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор, насърчи Северна Македония и България да намерят решение на споровете си, като подчерта, че НАТО е платформа за диалог, предаде агенция МИА.

"Винаги е имало различия между съюзниците в НАТО, но НАТО е платформа за съюзниците да се съберат и да се ангажират в конструктивен диалог", каза Столтенберг на пресконференция след среща с президента на Северна Македония Стево Пендаровски в Брюксел.

Той отбеляза факта, че София, Атина и Скопие са проявили смелост, която е позволила да постигнат политически споразумения, отворили вратите на НАТО за официално Скопие.

Столтенберг каза, че сега Северна Македония е много ценен съюзник в алианса заради приноса си в неговите мироопазващи мисии и ангажимента да инвестира 2 процента от брутния си вътрешен продукт в отбраната до 2024 г.

Скопие настоява за започване на преговори за членство в ЕС през юни

Същевременно външният министър на Северна Македония Буяр Османи е изпратил писмо на колегите си от страните членки на ЕС, на председателите на парламентарните групи в Европейския парламент и други представители на европейските институции, в което настоява за започване на преговори за членство на неговата страна в ЕС на предстоящия Европейски съвет през юни с приемане на преговорната рамка и организиране на първата междуправителствена конференция.

В писмото Османи посочва, че тази година се навършват 20 години от подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране на Македония с ЕС и 16 години от получаването на статут на кандидат за членство.

Той изтъква, че историческото решение от март миналата година за започване на преговори е било резултат от значителните постижения на Република Северна Македония в реформите и смелите решения, които лидерите и гражданите на страната са взели като потвърждение на стратегическия курс, който са избрали.

"Историческото Преспанско споразумение с Гърция и Договорът за приятелство с България бяха главните лостове, които отвориха вратите за европейското бъдеще на Северна Македония и в същото време бяха насърчение за всички страни от Западните Балкани", отбелязва Османи в писмото.

По-нататък той посочва, че приемането на преговорната рамка и организирането на първата междуправителствена конференция са "символична точка", върху която са се фокусирали всички граждани на Северна Македония и целия регион, превръщайки я в тест за доверието към ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови