И Германия, Франция и Италия временно спряха ваксинацията с Астра Зенека

OFFNews 15 март 2021 в 18:36 3072 0

Германското правителство обяви, че спира временно употребата на ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" заради нови съобщения за образуване на опасни съсиреци след прилагането й, предаде Асошиейтед прес.

Решението е взето като предпазна мярка по съвет на института "Пол Ерлих", който отговаря за ваксините. Очаква се и заключението на Европейската агенция по лекарства. 

По-малко от час по-късно същото обяви и френският президент Еманюел Макрон. Франция ще изчака оценката на Европейската агенция по лекарствата, която по думите му трябва да бъде съобщена утре следобед. Това е предпазва мярка с надежда бързо да подновим ваксинирането след съобщението на ЕМА, добави той. "В този смисъл, спираме ваксинирането до утре следобед."

Минути преди това италианският лекарствен регулатор AIFA обяви замразяване на ваксинирането с дозите на AstraZeneca. Мярката е предпазна и временна до решението на ЕМА, уточни "Ройтерс".

Редица европейски страни, сред които и България, временно спряха ваксинацията с "Астра Зенека" след случаи на тромбози при ваксинирани. Румъния също спря имунизирането. 

Само преди три дни Германия заяви, че ваксината е безопасна и прилагането й в страната ще продължи въпреки съмненията, че предизвиква тромби.

В изявление на компанията се казва, че в клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения.

"Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-"Астра Зенека", не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения, се казва в изявление на компанията", пишат още оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови