Християндемократите постигнаха най-слабия си възможен резултат на изборите в Германия

OFFNews 26 септември 2021 в 20:54 5491 0

Снимка АП / БТА

Все още не е ясен категоричният победител на изборите за Бундестаг, които се проведоха в Германия днес. Засега прогнозните резултати дават малка преднина на социалдемократите, съобщава Дойче веле.

Според данните на Infratest dimap Германската социалдемократическа партия получава 25,9 процента от гласовете, а християндемократите от ХДС/ХСС - 24,1%. Трети са Зелените с 14,7 процента.

В следващия Бундестаг ще попаднат още Свободната демократическа партия (11,5 процента), "Алтернатива за Германия" (10,4 процента) и Левицата (5 процента).

Прогнозните резултати показват, че след сериозния срив в допитванията ХДС/ХСС са успели поне малко да наваксат. Не се променя обаче фактът, че това са най-лошите резултати на избори за Бундестаг в историята на християндемократите.

ГСДП успя да се възстанови от рекордно слабия резултат, който регистрира през 2017 година. Най-голямата персонална заслуга за това има номинацията им за канцлер - Олаф Шолц. Основната част от новите избиралите на партията посочват него като основна мотивация за вота им.

Днешните избори бележат и края на канцлерството на Ангела Меркел. Първите резултати сочат, че след 16 години начело на Германия християндемократите могат да отстъпят канцлерския пост на настоящия вицеканцлер и номинация на социалдемократите Олаф Шолц. 

Рекордните 47 партии и коалиции участваха на изборите днес. В 20-ия Бундестаг обаче вероятно ще попаднат само шест от тях. Очаква се рекорден да е и вотът по пощата. Вероятно около 40 процента от всички гласове са подадени дистанционно. Пандемията от коронавирус е сред основните причини за това.

Внимание днес привлече гласуването на кандидата на ХДС/ХСС Армин Лашет за канцлер. При пускането на бюлетината в урната, той не я беше сгънал правилно, в резултат от което се разкри и гласът му.

Каква коалиция ще управлява Германия?

Наблюдатели очакват за първи път от 1957 година насам в следващото германско управление да влязат три партии. Най-вероятни изглеждат следните конфигурации: коалиция между ХДС/ХСС, Зелените и Свободната демократическа партия или съюз между ГСДП, Зелените и Свободната демократическа партия. Всички партии изключват коалиция с "Алтернатива за Германия", а участието на Левицата във властта също изглежда слабо вероятно.

Битката продължава и в изборната нощ

Социалдемократът Олаф Шолц каза в неделя вечерта, че избирателите искат той да е "следващият канцлер" на Германия.

Снимка: spd.de

"Това е голям успех и нощта се очертава дълга, това е сигурно. Сигурно е и друго нещо: че много граждани избраха ГСДП, защото искат смяна във властта и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц", заяви под бурните аплодисменти на своите съпартийци кандидатът на социалдемократите за следващ ръководител на федералното правителство.

Основният му съперник - Армин Лашет, издигнат от християндемократическия блок - обаче също обеща, че ще се опита да застане начело на управляваща коалиция въпреки лошите изборни резултати.

"Ще направим всичко възможно да формираме правителство под ръководството на ХДС" - заяви Лашет.

Снимка: cdu.de

Генералният секретар на Християндемократическия съюз Паул Цимяк призна за "горчивите загуби" на днешните избори, но изрази надежда блокът ХДС/ХСС да управлява заедно със Зелените и Свободната демократическа партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови