Хиляди сърби на екопротест в Белград

OFFNews 28 ноември 2021 в 16:47 2954 0

Снимка Архив/АП

Няколко хиляди души се събраха днес на нов екопротест в Белград, след като вчера демонстранти блокираха мостове и пътища в различни градове на страната и влязоха в сблъсъци с полицията, която образува кордони в опит да ги спре, съобщава Асошиайтед прес.

Митингът днес е свикан в знак на протест срещу алармиращото ниво на замърсяване на въздуха в Сърбия от въглищните централи, липсата на филтриращи въздуха системи в мините и заводите, старите коли и използването на неподходящо гориво за отопление в домовете.

Протестиращите носят плакати с надписи като "Въздухът е опасен" и "Вие ни задушавате". Те преминаха в шествие през центъра на Белград, надувайки свирки и скандирайки антиправителствени лозунги.

"Няма нужда да измерваме замърсяването на въздуха, ние можем да го видим и да го почувстваме", каза Боян Симишич от организацията за опазване на околната среда "Еко стража", която организира протеста. "Това убива децата ни, не искам моите деца да бъдат принудени да избягат от страната заради замърсяването", посочи той.

Сърбия е една от най-замърсените страни в Европа, но обществените протести едва наскоро привлякоха внимание, след като активисти обвиниха властите, че позволяват на чуждестранни инвеститори, предимно от Китай, да вредят допълнително на околната среда.

Вчера хиляди протестиращи блокираха трафика на ключови места в Белград и в други градове, разгневени от два закона, които според тях отварят пътя за подобни проекти.

Едночасовата блокада доведе до сблъсъци с полицията. Организаторите на протестите казаха, че няколко души са задържани. В социалните мрежи се появи видео от град Шабац, на което се вижда как неидентифицирани лица бият протестиращи с палки.

Западна Сърбия се превърна в център на екологичното движение заради опита на компанията Рио Пинто да открие литиева мина в района. Компанията уверява, че ще спазва най-високи екологични стандарти, но активистите и експерти настояват, че мината ще унищожи земеделските земи, животинския свят и реките.

Сръбският президент Александър Вучич и неговото популистко правителство смятат, че екопротестите са политически мотивирани. Те обещаха да се справят с огромните екологични проблеми на Сърбия, които са се натрупали след десетилетията небрежно отношение, но подчертаха, че нямат намерение да спрат скоро въглищните мини.

Правителството на Вучич официално се стреми към членство в ЕС, но наред с това поддържа близки отношения с Русия и Китай. Някои големи китайски инвестиции в страната, като покупката на голяма мина за мед и злато и на единствения завод за производство на стомана, значително повишиха въглеродните емисии в Сърбия, посочват еколози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови