Хиляди напускат домовете си край Атина заради пожари и ''най-тежката топлинна вълна от 30 години насам''

OFFNews 04 август 2021 в 11:35 2733 0

Снимка Getty Images

Димът от пожарите в предградията на Атина

Хиляди хора напуснаха домовете си северно от Атина във вторник, когато горски пожар достигна жилищни райони. Това се случи само ден след като премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция в момента е в разгара на „най-тежката топлинна вълна“ от повече от 30 години насам.

Пожарът предизвика множество евакуации близо до Татой, на 20 километра северно от Атина. Жителите напуснаха домовете си в автомобили и на мотоциклети и се насочиха към столицата сред плътен дим, изпуснат от пожара.

„Това е голям пожар и ще отнеме много работа, за да се овладее, каза областният управител на област Атина Джордж Патулис пред държавната телевизия ERT. - Листата са много гъсти в тези райони и са много изсушени от топлинната вълна, така че условията са трудни."

Горски пожари бушуваха и в други части на Гърция, което предизвика евакуация в крайбрежна зона на южния регион Пелопонес, както и на островите Евия и Кос, съобщиха властите.

Мицотакис заяви в понеделник, че страната "е изправена пред най-тежката гореща вълна от 1987 г. насам... [причиняваща] натоварване върху електрическата мрежа". Топлинната вълна през 1987 г. уби повече от 1100 души.

Мицотакис добави, че властите "правят всичко възможно да се справят със ситуацията" и призова хората да "ограничат консумацията си, особено в началото на следобеда и през нощта".

Температурите достигнаха 45°C в някои региони в понеделник, а се очаква горещата вълна да достигне своя връх в началото на тази седмица.

Гръцката столица отбеляза максимални температури от 42°C в някои части във вторник. Властите затвориха туристически обекти през следобедните часове, включително Акропола. Древната цитадела обикновено е отворена от 8 до 20 часа през лятото, но ще намали работното време, затваряйки между 12 и 17 часа.

Пожарите, които избухнаха миналия уикенд, бяха затихнали в понеделник, но пожарникарите продължават да работят, за да ги контролират.

„През юли имахме 1584 пожара срещу 953 през 2019 г.“, заяви заместник-министърът по гражданска защита Никос Хардалиас като оцени, че „вече не говорим за изменението на климата, а за климатична заплаха“.

"Ние сме във фаза на абсолютна климатична аномалия", каза също той и уточни, че през ​​последните 48 часа е имало 116 пожара в Гърция.

Междувременно, най-малко осем души загинаха в Турция, след като горски пожари се разпространиха в туристическата южна част на страната, а Европейският съюз и други нации обещаха да помогнат със самолети за гасене на пожари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови