Хиляди мюсюлмани протестират заради изказванията на Макрон след атаките във Франция

OFFNews 30 октомври 2020 в 17:48 4363 3

Снимка БТА/AP

Хиляди мюсюлмани излязоха на протести в Бангладеш, Пакистан и палестинските територии днес, след като президентът на Франция Еманюел Макрон се закле да защитава ценностите на страната и свободата на изразяване, съобщи Ройтерс. 

Макрон обеща да застане срещу религиозните екстремисти в страната, след като в четвъртък мъж с тунизийски произход и викове „Аллах Акбар“ обезглави жена и уби двама души в църква в Ница. Това беше второто подобно нападение за последните 2 седмици. 

В Пакистан полицията е използвала сълзотворен газ срещу десетките протестиращи, насочили се към френското посолство в Исламабад. 

В Бангладеш мюсюлманската общност излезе на протест в столицата Дака с транспаранти, наричащи Макрон „най-големият терорист в света“. 

"Макрон е водач на ислямофобията. Той не знае силата на исляма. Светът на мюсюлманите няма да остави това скрито. Ще се изправим и ще застанем срещу него", заяви един от протестиращите, цитиран от Ройтерс. 

В Ливан полицията отблъсна със сълзотворен газ близо 300 протестиращи, част от които поддръжници на местна сунитска ислямистка партия, които се бяха отправили на шествие от джамията в Бейрут до резиденция на френския посланик.

Хиляди палестински поклонници се събраха след молитвата в джамията Ал-Акса, за да осъдят публикацията на карикатурите на пророк Мохамед във Франция. 

"Ние считаме френския президент за отговорен за актове на хаос и насилие във Франция - заради неговите коментари срещу исляма и срещу мюсюлманите“, заяви Икрима Сабри, проповедник в храма. 

В Рамала - окупираният от Израел Западен бряг, палестинците стъпкаха голямо френско знаме и изгориха други.

В Газа, управлявана от палестинско ислямистко движение Хамас, стотици палестинци излязоха на протест срещу Франция, скандирайки: „С нашите души и кръв ще изкупим Пророка.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

30.10 2020 в 23:29

абе режете им главите бе, докажете че изповядвате религията на мира!