Грета Тунберг дарява 100 000 евро за ваксини по системата Covax

OFFNews 19 април 2021 в 20:40 3986 1

Снимка Wikimedia commons CC BY-SA 4.0 International

Шведската климатична активистка Грета Тунберг дари 100 000 евро от своята фондация на системата Covax за глобален достъп до ваксини срещу COVID-19. 

Дарението към Световната здравна организация (СЗО) ще подпомогне закупуването на ваксини, предназначени за най-уязвимите групи от населението и здравните работници в някои от най-бедните страни в света.

"Международната общност трябва да направи повече за справяне с трагедията, която е неравенството на достъпа до ваксините", каза 18-годишната Тунберг. "Ние разполагаме със средствата, за да коригираме големия дисбаланс, който съществува по света днес в борбата срещу COVID-19. Точно както с климатичната криза, трябва да помогнем първо на тези, които са най-уязвими."

Тя каза, че Covax "предлага най-добрия път напред, за да осигури истинска справедливост на достъпа до ваксините и изход от пандемията".

Близо 900 милиона дози ваксини COVID-19 са поставени в поне 206 страни по света, според изчисление на Франс Прес.

Около 48% от дозите са поставени в страни с високи доходи, които представляват 16% от световното население, а едва 29% в 29-те най-бедни страни в света, в които живеят 9% от населението на света.

Механизмът Covax гарантира, че 92-те най-бедни участващи икономики могат да имат достъп до ваксини срещу коронавируса, като разходите се поемат от дарители.

Откакто първата пратка пристигна в Гана на 24 февруари, системата е осигурила повече от 39 милиона дози за 114 участващи страни и територии. Covax се ръководи от СЗО, алианса на ваксините Gavi и Коалицията за иновации за готовност при епидемии.

Схемата има за цел да разпредели достатъчно дози, за да ваксинира 27 % от населението в 92-те най-бедни участващи икономики до края на годината.

В четвъртък Covax даде тласък за допълнителни 2 милиарда долара дарения, заявявайки, че се нуждае от парите предварително, за да запази дози от ваксините за останалата част от годината.

Около 400 милиона долара бяха събрани на откриващата дарителска конференция в четвъртък, а японският премиер Йошихиде Суга ще бъде домакин на среща на високо равнище за финансиране на Covax, фокусирана върху 92-те страни през юни.

„Грета Тунберг вдъхнови милиони хора по целия свят да предприемат действия за справяне с климатичната криза и нейната силна подкрепа за равенството на достъп до ваксините за борба с пандемията от COVID-19 още веднъж демонстрира отдадеността й да направи нашия свят по-здраво, безопасно и по-справедливо място за всички хора ", каза шефът на СЗО Тедрос Гебрейсус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови