Границите на Беларус остават отворени, но с 'тактически подкрепления'

OFFNews 18 септември 2020 в 18:27 2378 0

Снимка архив

Александър Лукашенко вчера заяви, че Беларус затваря границите си с Литва, Полша и Украйна, както и че привежда половината армия в бойна готовност, защото може да избухне война със съседните страни, предаде Ройтерс. Въпреки заплахите на президента обаче, границите в момента са отворени.

Според него ситуацията го принуждава да изгради обща защита на Съюзната държава заедно с Русия. Лукашенко каза още: "Принудени сме да изтеглим войски от улиците и да приведем половината армия в бойна готовност".

Той призова народите на трите съседни държави да възпрат политиците, за да предотвратят избухването на война. "Не искам Беларус, Полша или Литва да се превърнат в театър на бойни действия, където ще се решават чужди проблеми", добави той. Припомняме, че по-рано тази седмица Лукашенко заяви, че САЩ стоят зад протестите в страната, а европейските партньори на Вашингтон, също участват в този опит за дестабилизиране на Беларус, който ще послужи като "трамплин" за действия срещу Русия.

Това изказване на Лукашенко идва непосредствено след като Полша предложи да бъде създаден европейски стабилизационен фонд за Беларус на стойност поне 1 млрд. евро. Планът ще бъде официално представен на Европейския съвет следващата седмица, но въпреки това вече е подкрепен от Чехия, Унгария, Словакия и Литва. Идеята за създаване на фонд за Беларус идва само няколко дни след срещата между Путин и Лукашенко в Сочи, на която руският президент отпусна държавен заем на Беларус на стойност милиард и половина долара.

Въпреки заканите на Лукашенко, днес границите са отворени, пише АФП. Контролът обаче е засилен и са разположени "тактически подкрепления", твърдят беларуските гранични войски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови